PRISJEĆANJE NA BOGATU KARIJERU

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila sućut povodom smrti slikara Šime Perića

16.08.2019 u 18:53

Bionic
Reading

Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je sućut povodom smrti hrvatskog slikara i kipara Šime Perića te se prisjetila njegove duge i bogate stvaralačke karijere

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je sućut u povodu smrti uglednoga hrvatskog slikara i kipara Šime Perića u kojoj je, među ostalim, istaknula kako ćemo Šimu Perića osobito pamtiti okao iznimno aktivnoga slikara i kipara koji se okušao u brojnim tehnikama, materijalima i umjetničkim izrazima.

'Ovaj samozatajni umjetnik bogate biografije, podrijetlom s Brača i rođen u Čileu, odrastao je na dva kontinenta te se školovao na Akademiji primijenjene umjetnosti u Beogradu i usavršavao na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu. Pamtit ćemo ga i kao člana umjetničke grupe Mart, suosnivača Galerije Forum u Zagrebu te vrsnoga pedagoga', stoji u sućuti ministrice kulture.

Istaknula je kako ćemo Šimu Perića osobito pamtiti kao iznimno aktivnoga slikara i kipara koji se okušao u brojnim tehnikama, materijalima i umjetničkim izrazima, a čije se stvaralaštvo odlikovalo dinamizmom, lirizmom i vedrinom.

Obuljen Koržinek podsjetila je kako o Perićevu iznimnom doprinosu hrvatskoj umjetnosti govore i brojne nagrade, posebice Nagrada 'Vladimir Nazor' za životno djelo u području likovne i primijenjene umjetnosti te Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u području likovne umjetnosti.