IZRAZILA SAUČEŠĆE

Obuljen Koržinek: Smrt akademika Katičića neizmjeran je gubitak za hrvatsku znanost i kulturu

11.08.2019 u 19:04

Bionic
Reading

U povodu smrti akademika Radoslava Katičića, hrvatskoga jezikoslovca svjetskoga ugleda ministrica kulture dr. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime, istaknuvši da je smrt akademika Katičića neizmjeran gubitak za hrvatsku znanost i kulturu, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva kulture

'Polje znanstvenog interesa profesora Katičića bilo je iznimno široko, a u svojim se istraživanjima suvereno kretao područjima klasične filogije, poredbene indoeuropske lingvistike, opće lingvistike, ali i slavenske filologije te hrvatskoga standardnog jezika. Svoje golemo znanje nesebično je prenosio kolegama i studentima u zemlji i inozemstvu, a rezulate svojih istraživanja pretočio je u impresivan tiskani opus koji će mnogim budućim naraštajima poslužiti kao pouzdano uporište u stjecanju temeljnih lingvističkih spoznaja.

Znanstveni dosezi akademika Katičića bili su prepoznati i cijenjeni i izvan domovine, što mu je donijelo dugogodišnju profesuru na Sveučilištu u Beču', istaknula je u izrazima sućuti ministrica kulture Obuljen Koržinek.

Podsjetila je da je značajan doprinos profesor Katičić ostvario i u području istraživanja slavenske i baltičke mitologije i njihove refleksije u folkloru.

'Akademik Katičić bio je svjestan važnosti jezika u razvoju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta te će nam stoga ostati u sjećanju i kao jedan od tvoraca Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika.

Za svoj međunarodno priznat znanstveni rad i neprocjenjiv kulturni doprinos akademik Katičić dobio je brojne nagrade i priznanja.

Odlazak akademika Katičića bolan je udarac za njegove bližnje, ali i neizmjeran gubitak za hrvatsku znanost i kulturu. Svi koji su ga poznavali kao kolegu, profesora ili prijatelja s pravom se mogu osjećati privilegiranima', navela je ministrica Obuljen Koržinek.

Istaknuti hrvatski filolog svjetskog glasa Radoslav Katičić, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) umro je u subotu 10. kolovoza u Beču u 89. godini, izvijestili su u nedjelju iz HAZU. Katičić je rođen 1930. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je klasičnu filologiju a na istome fakultetu doktorirao je disertacijom 'Pitanje jedinstva indoeuropske glagolske fleksije'. Docent je postao 1961., izvanredni profesor 1966. i redoviti 1972. godine.

Akademik Katičić utemeljitelj je Studija opće lingvistike i indologije na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Od 1961. do 1977. bio je pročelnik novoosnovanog Odsjeka za opću lingvistiku i orijentalne studije. Jedan je od autora Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967. godine.

Bio je član HAZU, Austrijske akademije znanosti, Akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Norveške akademije te Academiae Europae