30. OBLJETNICA

Ministar Biškupić čestitao Međunarodni dan muzeja

17.05.2010 u 12:11

Bionic
Reading

Ministar kulture Božo Biškupić čestitao je danas Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, koji se ove godine održava na temu 'Muzeji za društveni sklad', kako je predložio Međunarodni savjet za muzeje-ICOM, priopćeno je iz Ministarstva

Međunarodni dan muzeja Biškupić je u ime Ministarstva kulture čestitao muzealcima, članovima Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a, Hrvatskog muzejskog društva, profesorima i studentima Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskom muzejskom vijeću te posjetiteljima muzeja.

Biškupić u čestitki naglašava da se ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj odvija u znaku proslave 30. obljetnice održavanja tog za muzejsku zajednicu značajnog datuma.

'Odabir ovogodišnje teme, Muzeji za društveni sklad, koja čini poveznicu između muzeja širom svijeta skreće pozornost na muzeje ne samo kao na interdisciplinarna središta i njihove osnovne funkcije sakupljanja, čuvanja, istraživanja, stručne obrade i prezentacije muzejske građe već i mjesta koja doprinose društvenom skladu koja se temelje na dijalogu i toleranciji, suživotu, razvoju i kreativnosti', naglašava ministar kulture.

Biškupić smatra da društveni sklad i dijalog, interakcija i društveno stanje inkorporirani u muzejske aktivnosti daju muzejima ulogu nositelja interkulturne komunikacije i važnog posredovanja kojima stvaraju most između zajednice i društva.

Uz to, potvrđuju muzeje i kao mjesta kulturne razmjene, obogaćivanja kultura, unaprjeđenja međusobnog razumijevanja, suradnje i mira među ljudima te u konačnici izražavanja bogatstva naše svekolike kulturne raznolikosti.

Napominje da aktivnosti muzeja u Hrvatskoj vezane uz Međunarodni dan muzeja - uz otvorena vrata muzeja i zajednički plakat svih muzeja te niz raznovrsnih programa, od izložaba i radionica do predavanja i promotivnih aktivnosti uz ovogodišnju tematsku okosnicu - iskazuju pluralizam i poštivanje razlika, vrijednost prirodne i kulturne baštine te važnost i značaj svakog pojedinca unutar društvene zajednice.

Biškupić je u čestitki zahvalio i svima koji skrbe o muzejima i kulturnoj baštini.