U STAROJ ZGRADI VODOVODA

Otvorena izložba 'Muzej vode u Splitu'

18.05.2021 u 17:33

Bionic
Reading

Izložba 'Muzej vode u Splitu' otvorena je u utorak u povodu Međunarodnoga dana muzeja u staroj zgradi vodovoda u samom središtu grada adaptiranoj u izložbeni prostor

Izložba kroz muzejsku građu i informativne panoe posjetiteljima predstavlja povijesni razvoj vodoopskrbnog sustava u Splitu, rekao je kustos Muzeja grada Splita i autor izložbe Marijan Čipčić, istaknuvši da je središnji izložak maketa monumentalne fontane koja je izgrađena prigodom obnove Dioklecijanovog vodovoda.

Osim toga, izloženi su fragmenti srušene fontane, ali i najstarija antička vodovodna cijev, a uz izložbu objavljen je i dvojezični katalog.

Direktor Vodovoda i kanalizacija Tomislav Šuta najavio je skoru sanaciju akvadukta arheološkog lokaliteta na Putu mostina čija ukupna vrijednost iznosi pet milijuna kuna.

Ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo rekla je kako je Muzej vode simboličan jer je voda uvijek početak, uvijek je i na kraju života, voda se u slučaju Muzeja grada Splita slavi, ali zaustavlja i usmjerava.

Zgrada vodospreme je u sklopu Dioklecijanova vodovoda izgrađena 1879. godine prema projektu Jakova Antonellija. Sagrađena je od bijelog bračkog kamena i ukrašena kamenim elementima, a u središnjem dijelu pročelja zgrade nalazi se medaljom s jedinim prikazom cara Dioklecijana u Splitu.

Organizator izložbe je Muzej grada Splita uz podršku tvrtke Vodovod i kanalizacija. Autor izložbe i pratećeg kataloga je kustos Marijan Čipčić, dok su autori likovnog postava restauratorica Helena Tresić i muzejski tehničar Pedro Saldanha de Megalhaes. Recenzenti kataloga izložbe su Katja Marasović i Stanko Piplović, grafički dizajn panoa i kataloga potpisuje Dejan Berlan, autorica plakata izložbe je viša restauratorica Dina Vuletin Borčić, a autor logotipa Muzeja vode u Splitu Duje Šegvić.

Izložba će ostati kao stalni postav koji će posjetitelji moći razgledati radnim danom od 10 do 14 sati, te od 16 do 19 sati i subotom od 10 do 14 sati.