IZLOŽBA

Meštrović na obali stockholmskog zaljeva

14.06.2013 u 10:08

Bionic
Reading

U Stockholmu se otvara druga izložba u okviru hrvatsko-švedskog projekta Meštrović-Milles. U organizaciji Muzeja Ivana Meštrovića i Millesgårdena ostvarena je razmjena izložbi dvaju velikana i suvremenika modernog europskog kiparstva

Ivan Meštrović (1883–1962) i Carl Milles (1875–1955) su i obilježili umjetnost dviju zemalja i naroda u tom vremenu. Autori projekta su Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića i Onita Wass, ravnateljica Muzeja Millesgården.

Podsjetimo da je projekt otpočet izložbom 'Milles kod Meštrovića', otvorenom 16. travnja 2013. u nekadašnjem umjetnikovom domu i radnom prostoru, Atelijeru Meštrović u Zagrebu. Dan nakon svečanog otvaranja uz najviše uzvanike, održano je i predavanje Onite Wass. Izložba će biti zatvorena 16. lipnja i nastavak projekta jest izložba 'Meštrović kod Millesa'.

Ta izložba se otvara 18. lipnja 2013. u Millesgårdenu, velikom, lijepom i pažljivo oblikovanome parku skulptura u kojemu je bio dom i radni prostor švedskoga kipara. On je taj prostor i ostavštinu, baš kao i Ivan Meštrović, velikodušno poklonio švedskom narodu.

Autorice izložbe, Zorana Jurić Šabić, kustosica splitske Galerije Meštrović i Barbara Vujanović, kustosica Atelijera Meštrović, odabrale su deset skulptura, po pet iz svakoga muzeja, kojima se daje pregled umjetnosti Ivana Meštrovića kroz različite faze umjetnikova stvaralaštva, počevši od studentskih radova (1906) do kasnijih primjera iz 1946. godine. Istaknuta je posebitost Meštrovićeva umjetničkog izražaja i suvereno vladanje različitim materijalima (bronca, kamen, drvo). Naglašene su stilske i tematske poveznice koje se mogu pratiti u svim fazama opusa dvojice kipara, osobito tema glazbe i plesa.

Izložbu koja je postavljena u muzejskoj zgradi i u vrtu na obali stockholmskog zaljeva prati dvojezični, švedsko-engleski katalog koji je nastavak opsežnijeg kataloga promoviranog prigodom otvorenja Millesove izložbe u Atelijeru Meštrović. Oba izdanja je dizajnirao Viktor Popović. Na kraju dodajmo i da se izložbom svečano obilježava prijem Republike Hrvatske u Europsku uniju.