18. SVIBNJA

Međunarodni dan muzeja 2020. – koroni i potresu unatoč

17.04.2020 u 10:06

Bionic
Reading

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, održat će se i ove godine, ali u skladu s novonastalom situacijom zbog pandemije koronavirusa te nedavnog potresa, sva će se događanja ostvariti u virtualnom okruženju.

Muzejski dokumentacijski centar će i ove godine prikupljati programe i sve informacije o događanjima koje muzeji osmisle za Međunarodni dan muzeja te ih objavljivati na zajedničkom web siteu.

Tema manifestacije 'Muzeji za jednakost: različitost i uključivost' danas predstavlja posebni izazov. 'Pred pandemijom i potresom svi smo se s jedne strane našli ugroženima, a istovremeno svi postali ranjivi i za sve je potrebno naći način kako da ih uključimo', poručili su iz MDC-a.

'Vjerujemo da ćemo naš dan i ovaj jubilarni 40. put obilježiti uspješno i glasno - koroni i potresu usprkos', ističu na svojoj web stranici.

Muzeji se svom danu približavaju u nezapamćeno teškim uvjetima

Kako se podsjeća u tekstu Maje Kocijan i Tončike Cukrov, prije točno 40 godina Muzejski dokumentacijski centar prvi je put bio organizator obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj, objavivši prvi u nizu plakata, djelo Ivana Picelja, kojim se krenulo u promoviranje važnosti muzeja kao institucija koje služe društvu i njegovom razvoju.

Danas se muzeji diljem svijeta 18. se svibnju približavaju u nezapamćeno teškim uvjetima - gotovo su svi pomoreni pandemijom COVID-a, zatvoreni za javnost, dvorište Irskog muzeja moderne umjetnosti postaje privremena mrtvačnica, oni američki prisiljeni su na masovna otpuštanja djelatnika, samo Science Museum u Minnesoti otpustio ih je 400, ugovori se otkazuju, smanjivanje primanja negdje je već počelo, drugdje je najavljeno, gubici koji se najavljuju u onim najvećim mjere se desecima milijuna dolara, Metropolitan očekuje gubitak od sto milijuna.

'Zagrebački muzeji u svoj su svojoj krhkosti još i protreseni do pucanja, oblijepljeni žutim i crvenim naljepnicama koje govore da će njihova vrata ostati zatvorena i nakon što se riješimo korone', napominje se.

Muzeji su proteklih tjedana već ušli u virtualni svijet, otvaraju se virtualne izložbe, predstavljaju se knjige, nude se virtualne šetnje i čitanje muzejskih izdanja online.

ICOM je u uputama za organiziranje Međunarodnog dana muzeja tražio da se kreativnim događanjima i aktivnostima muzealci založe za ključnu ulogu muzeja u društvu, osnaživanje različitosti i uključivanja u našim kulturnim institucijama, promociju kulturne razmjene kao katalizatora mira među ljudima te primjenu UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Uobičajeni datum, 18. svibnja ostaje kao dan kada će muzeji obilježiti svoj dan na digitalnim platformama, a za planirane 'fizičke' aktivnosti ICOM predlaže vikend od 14. do 16. studenog. Europska noć muzeja pomaknuta je na 14. studenog., a 16. studenog je rođendan ICOM-a.