10 UMJETNIKA

Međunarodna izložba 11. Organ Vida - Neodlučne slike u MSU od 2. rujna do 4. listopada

21.08.2020 u 09:23

Bionic
Reading

Jedanaesti Međunarodni fotografski festival Organ Vida - Neodlučne slike, održat će se od 2. rujna do 4. listopada u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) gdje će biti postavljena glavna izložba na kojoj sudjeluje deset međunarodnih umjetnika

Na izložbi u MSU izlagat će Liza Ambrossio, Martha Frieda Friedel, Marko Gutić Mižimakov, Zhao Qian, Oskar Schmidt, Samar Al Summary, Indrė Urbonaitė, Emilio Vavarella, Shelli Weiler i Alba Zari te tri samostalne izložbe umjetnik/ca Meriem Bennani, Filipa Custica i Victorie Sin, najavili su u četvrtak organizatori. Pored glavne izložbe, održat će se dvije samostalne izložbe mladih umjetnika i umjetnica, dobitnika Nagrade Marina Viculin, priznanja za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije - Denija Horvatića SKEN u Galeriji Miroslav Kraljević i Katarine Juričić Narančasto&Plavo u Galeriji Karas.

Deni Horvatić, povjesničar umjetnosti i dugogodišnji suradnik u umjetničkom Studiu Silvija Vujičića, prošlogodišnji je dobitnik nagrade Marina Viculin, priznanja za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije, koju je utemeljila fotografska udruga Organ Vida.

Pobjednička, ujedno i prva samostalna izložba mladog autora – SKEN – otvorit će se 3. rujna u 20 sati u Galeriji Miroslav Kraljević. Kustos izložbe je Lovro Japundžić. Horvatić predstavlja seriju od dvanaest radova velikih dimenzija koji se bave konceptom privatnosti u vrijeme samoizolacije uslijed pandemije uzrokovane virusom COVID-19.

Katarina Juričić: Narančasto&Plavo – fotografija kao imaginarni aspekt stvarnosti

Zagrebačka fotografkinja Katarina Juričić predstavit će se izložbom Narančasto&Plavo kustosice Lee Vene koja će se otvoriti 3. rujna u 18 sati u Galeriji Karas. Serija fotografija u konačnici formira prostornu instalaciju te je studija svjetla, forme i boje – elementarnih čestica od kojih se sastoji svaka fotografija. Uzimajući kao referencu ikonične slike izlaska i zalaska sunca, autorica figurativne motive dekonstruira do razine apstrakcije te s fokusom na narančasto i plavo svjetlo rekreira čitav spektar sunčeve svjetlosti čime evocira osjećaj bivanja na suncu i natapanja u njegovoj toplini i boji.

Glavni partner festivala Organ vida su MSU Zagreb, a  programpodržavaju Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Acción Cultural Española (AC/E).