U MSU

Za nekoliko dana otvara se izložba 'Nice to meet you / Drago mi je' Jelene Bando

20.08.2020 u 14:22

Bionic
Reading

Izložba 'Nice to meet you / Drago mi je' Jelene Bando bit će otvorena 28. kolovoza u MSU galeriji, a predstavlja istoimeni novi ciklus kojim umjetnica progovara o temama osobne naracije, emocije i interakcije u vrijeme koje je naglo i silovito promijenilo našu svakodnevicu

Ova godina bit će zapamćena po globalnim događajima koji su promijenili naše viđenje onoga što smatramo normalnim i naše odnose, a virus, karantena, ekonomska neizvjesnost i gospodarska kriza, potres koji je pogodio Zagreb, uvelike su poljuljali ustaljeni način života, stoji u najavi izložbe o kojoj je u četvrtak izvijestio Muzej suvremene umjetnosti (MSU).

Suočavanje s vlastitim ranjivostima preduvjet povezivanja sa sobom

Izolacija unutar vlastita doma, prostorna distanca i odsutnost interakcija, otvorili su prostor suočavanja sa strahovima i potisnutim demonima koje smo vješto skrivali u kaosu svakodnevnoga života, a u samoći izolacije, mogli smo se dobro promotriti i bolje upoznati, navodi se u najavi izložbe. 

Razumijevanje emocija, nužnost promatranja sebe i suočavanje s vlastitim ranjivostima kao preduvjet povezivanja samih sa sobom, pa onda i s drugima, naveli su umjetnicu Jelenu Bando da ponovno promišlja i propituje takve teme.

Vješto balansiranje između slikarskog i crtačkog umijeća

Akademska slikarica Jelena Bando pozicionirala se na suvremenoj likovnoj sceni kroz prepoznatljivost svog umjetničkog izričaja, vještim balansiranjem između slikarskog i crtačkog umijeća, a umjetnica platna konstruira na granici realističnog i imaginarnoga.

Serijom novih radova umjetnica progovara o našoj ranjivosti i odvažnosti da podijelimo s drugima neke najintimnije osjećaje i tako budemo izloženi i predstavlja portrete svojih prijateljica i prijatelja, redovitih posjetitelja njezina atelijera.

Novim ciklusom nastavlja vizualne zapise u kojima pojedine stranice mogu funkcionirati i kao zasebne cjeline.

'Ono što u osnovi pokušavam adresirati svojim radom ponekad je zamisao da nije samo u redu, nego je nužno uroniti u sebe, svoje emocije i pokazati ranjivost te da nas ta stanja prvenstveno povezuju s nama samima, čime se osigurava put za potpunije, dublje i stvarnije povezivanje s drugima.', smatra umjetnica.

Jelena Bando diplomirala je 2012. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na osamnaest samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji,  Njemačkoj, Švedskoj, i Francuskoj i na tridesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Dobitnica je dvaju nagrada za crtež i grafiku (Galerija SKC, Beograd; 15. bijenale crteža, Beograd). Tijekom 2013. pokrenula je 36 Mountains festival, festival posvećen crtežu i ilustraciji.

Kustosica izložbe, koja će biti otvorena do 27. rujna,  je Martina Munivrana.