VELIKO ZANIMANJE

Matanićev 'Zvizdan' zabljesnuo u talijanskim kinima

03.06.2016 u 10:31

Bionic
Reading

Tijekom pet tjedana koliko se prikazuje u Italiji, film 'Zvizdan' Dalibora Matanića pogledalo je 45.023 gledatelja, a projekcije se nastavljaju i tijekom ljeta kada te će se, uz kina, diljem zemlje organizirati i na otvorenom, tzv. open air projekcije, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)

'Kritike su od početka prikazivanja izrazito pozitivne, a distribucija je započela projekcijom u Rimu gdje je publiku pozdravila Tihana Lazović koja je odigrala glavnu ulogu u filmu', stoji u priopćenju.

'Zvizdan' je nepunu godinu nakon svjetske premijere u Cannesu prikazan na osamdesetak međunarodnih festivala i nagrađen s ukupno dvadeset i pet nagrada.

U Hrvatskoj ga je u redovnoj kinodistribuciji pogledalo 42.815 gledatelja, te je bio jedan od najgledanijih filmova prošle godine.

Riječ je o ljubavnom filmu koji se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna dalmatinska sela opterećena povijesnim naslijeđem.

Prikazuju se tri zabranjene ljubavi, u kojima se kao protagonisti pojavljuju uvijek ponovo isti glumci. Glavne uloge odigrali su Tihana Lazović i Goran Marković.

Matanić potpisuje i scenarij, a film je proizvela Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom i SEE Film Pro. Proizvodnju su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Eurimages.