promocija knjige

Martina Čičko Karapetrić: 'U stvarnom životu nema filtera zbog čega je vrijedniji, a uspomene su vječne'

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 05.05.2022 22:58
  • Objavljeno 05.05.2022 u 13:57
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mateo Simonovic

Zagrebačko kultno mjesto Velvet, u koje možete doći predahnuti od užurbane svakodnevnice, okupio je brojne prijatelje i posjetitelje na promociji knjige 'Djevojčica i čarobna ploča' Hele Čičko i Martine Čičko Karapetrić

'Poučna je to priča o ovisnosti novog doba u kojem previše vremena posvećujemo virtualnom svijetu', rekla je urednica izdanja Marija Morić. Iako je ovo prva slikovnica poznatog dvojca, Morić ističe da je suradnja s Helom i Martinom bila tako ugodna da se činilo kao da su dosad surađivale na deset slikovnica, stoji u najavi.

Govoreći o izazovima s kojima se susreće kao urednica, Morić ističe da je slikovnice teško napisati jer moraju zainteresirati one najmlađe, koji su često najveći kritičari i dodaje: 'Iako je knjiga namijenjena djeci, 'Djevojčica i čarobna ploča' sadrži poruke koje bi i mi stariji trebali poslušati te primjenjivati u životu'.

Martina Čičko Karapetrić, jedna od osnivačica poznatoga modnog brenda Boudoir, rekla je kako je pri ilustriranju slikovnice ostala vjerna svojem poznatom stilu i dizajnu te kako je od prve napisane riječi imala jasnu viziju kako će ona izgledati.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mateo Simonovic

'Mislim da je naš rukopis i senzibilitet prepoznatljiv, jer bez obzira na važnost teme, slikovnica je vizualno morala biti bajkovita sa daškom starinskog štiha. Na ilustracijama sam radila svaki dan gotovo godinu dana, a nekoliko mjeseci prije izlaska slikovnice radila sam i noćima, samo da bude savršeno. Epiteti 'sanjivo', 'bajkovito' i 'romantično' najbolje opisuju 'Djevojčicu i čarobnu ploču', a rad na njoj bio je veliko kreativno zadovoljstvo', rekla je Čičko Karapetrić.

'Ideja o stvaranju slikovnice neko je vrijeme ležala u ladici, a sve se promijenilo 2020. godine', prisjetila se Čičko Karapetrić i dodala kako je konačna odluka pala kada se njezina majka doselila nakon potresa za vrijeme karantene. 'Htjele smo iskoristiti vrijeme i napraviti nešto za što inače nemamo vremena. Moja ideja i skice ilustracija dale su mojoj majci savršenu podlogu za stvaranje priče sa svim elementima bajke. U stvarnom životu nema filtera zbog čega je on vrjedniji, a uspomene su vječne', zaključila je Čičko Karapetrić.

Hela Čičko cijeli svoj radni vijek radila je kao profesorica komparativne književnosti i francuskog jezika i u Knjižnicama Grada Zagreba. Iako je cijeli život bila okružena knjigama tek sada se odlučila naći s druge strane i sama napisati priču. 'Pisanje me spasilo od negativnih misli i problema pred kojima smo se svi našli. Ovo je problemska slikovnica i zaista se nadam da će poruke iz ove priče spasiti i druge ljude', rekla je Čičko.

Kao profesorica, Čičko je svjesna važnosti da slikovnica bude dostupna svima. Zbog toga su tekstovi u slikovnici pisani posebno oblikovanim, lako čitljivim slovima namijenjenim početnicima u čitanju. Čičko se na kraju osvrnula na važnost koju nosi življenje u trenutku i uspomene koje stvaramo sa svojim prijateljima i članovima obitelji. 'Život je ovdje i sada, vrijeme koje imamo s našom obitelji i prijateljima dragocjeno je i najvrjednije što imamo. Nadam se da će što više ljudi nakon što čitanja ove slikovnice shvatiti da je život bez mobitela i sličnih tehnologija bolji, bogatiji i zabavniji', zaključila je Čičko.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!