07.05, Umag

U subotu kreće 'Too old to die' festival, a glazbom i umjetnosti oživjet će povijesne lokacije Istre

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 05.05.2022 16:21
  • Objavljeno 05.05.2022 u 16:20
Kantautorica Nina Bajsić u objektivu Vladimire Spindler

Kantautorica Nina Bajsić u objektivu Vladimire Spindler

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vladimira Spindler

'Too old to die' je niz pop-up evenata koji dovode glazbene doživljaje oplemenjene kapljicama domaćih vinara na brižljivo odabrane lokacije u Istri - sve s ciljem da pruže iskustvo vrednovanja baštine uz dobru zabavu

Upravo je to bila i nit vodilja cijelog projekta (koji se isto tako može preslikati na bit života uopće): to su oni mali trenuci uživanja koje si trebamo priuštiti u svakodnevici, to je ono lokalno koje ponekad valoriziramo trenutak prekasno, to je baština i naša povijest koja je duboko ukorijenjena u naš identitet.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

Priliku da prvi otvori ovo glazbeno iskustvo dobio je Umag, i to već ove subote, 7. svibnja. Na magičnoj umaškoj lokaciji kod Crkve sv. Pelegrina, točno pred zalazak sunca, s početkom u 19:00 h, publika će moći uživati u glazbenim notama Trees of Maine. Potpun doživljaj, uz bajkovitu lokaciju i izvrsnu glazbu, omogućit će Vina Benčić.

Izvor: Društvene mreže

Trees of Maine je solo projekt iza kojeg stoji Valdet Luboteni, nekada frontman indie rock grupe The Orange Strips. Iza Trees of Maine stoje brojni nastupi diljem Europe (Španjolska, Belgija, Nizozemska, Liechtenstein, Austrija, Francuska, Švicarska, Malta, Slovačka, Italija...), 2 službena albuma i jedan EP. Nakon kratke pauze tijekom pandemije, Trees of Maine se sprema za snimanje novog albuma, ovoga puta u proširenom sastavu.

Osim glazbe, 'Too old to die' će, u suradnji s udrugom Fotovun, na svim svojim lokacijama upriličiti izložbu radova članova udruge.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

Samo tjedan dana nakon Umaga, 'Too old to die' seli na novu lokaciju. Domaćin 14. svibnja postaje Momjan, a najdivniju scenografiju omogućit će Kaštel Rota koji nas s oduševljenjem očekuje. I ovdje se nastavlja s provjerenom formulom - prekrasna lokacija, predivna glazba (Irena Žilić!) - nedostaje još samo vino. Nećemo još sve otkriti, ali kao i u Umagu, osvježenje između glazbenih numera omogućit će jedan lokalni vinar.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jure Živković

Irena Žilić hrvatska je glazbenica koja se na sceni pojavila 2012. samostalno objavljujući svoje prve snimke kao EP “Days of Innocence”. U 2014. izdaje i debitantski album naziva “Travelling” koji je hrvatski Rolling Stone proglasio četvrtim najvažnijim hrvatskim albumom posljednjih 30 godina. Uslijedio je i dugoočekivani album “Haze”, izuzetno intiman i emotivan album kojeg su najavili singlovi kao što su “The Moon”, “X” and “Omega", a zanimljivo je da je upravo pjesmu “Moon” prošle godine obradila i popularna britanska skupina Morcheeba s kojom je Irena nastupala kao predgrupa na 4 njihova koncerta u sklopu turneje u UK i Italiji.

Izvor: Društvene mreže

Nakon Momjana, Too old to die 4. lipnja seli u Buzet, a pozornicu divnoj Nini Bajsić i njenim glazbenicima s kojima nastupa pružit će srednjovjekovna utvrda Petrapilosa.

Nina Bajsić zagrebačka je kantautorica, pjesnikinja i dramaturginja. Pjesme intimnog karaktera koje sklada i izvodi u kontinuiranoj suradnji s violinisticom Jasminom Bojić i klaviristom Vidom Adamom Hribarom, ukomponirane su u indie-folk i country zvuk. Pred publikom prvi puta nastupa 2018. godine, a nakon toga slijede nastupi na mnogim eminentnim klubovima i festivalima u Hrvatskoj. Nastupala je i na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku, kao predgrupa britanskom kantautoru Michaelu Kiwanuki.

“Sound Of Spring” naziv je njenog novog singla koji je najavio nadolazeći istoimeni album.

Izvor: Društvene mreže / Autor: nn

Ovo glazbeno putovanje završava 26. lipnja u novigradskom Muzeju Museo Lapidarium, a za sam kraj, organizatori su pripremili ponešto drugačije note.

GorrMarr je electro duo koji spaja elektronsku glazbu s tradicijskom glazbom istarskog poluotoka, a čine ga Goran Farkaš i Marijan Jelenić. Sa svojim radom počinju 2020. godine u jeku pandemije kada se, zbog "rupe" nastale u kulturnim događajima, javlja još veća želja za glazbenim stvaralaštvom. Ovaj dvojac ipak nije nov na glazbenoj sceni. Njihova imena će publici sigurno biti poznata jer oni čine trećinu etno skupine Veja. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, organizatori će putem društvenih mreža obavijestiti o novim datumima održavanja događaja.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Partneri u projektu: Grad Umag, POU Buje, POU Buzet i Muzej Museo Lapidarium

Program je sufinanciran sredstvima iz natječaja "Jer svirati se mora 2", u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije.

  • +2

Too old to die

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vladimira Spindler

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!