IZNIMNA INSTALACIJA

Marina Abramović potiče na odvajanje od vanjskog svijeta

19.03.2013 u 10:48

Bionic
Reading

Na Toronto festivalu umjetnosti i kreativnosti, koji se održava od 14. do 23. lipnja, najavljena je i svjetska premijera nove konceptualne instalacije Marine Abramović

Kao dio kontinuiranog istraživanja radova francusko-švicarskog umjetnika Jeana Tinguelyja, amsterdamska Metamatic Research Initiative ovlastila je MarinaAbramovicInstitute – Prototype, da postavi iznimnu instalaciju srpske performerice koju je dizajnirao nizozemski arhitekt Siebe Tettero.

Nova instalacija u Torontu sastoji se od sedam povezanih paviljona u parku Trinity Bellwoods, gdje će publika učestvovati u seriji vježbi i iskustava temeljenih na prethodnim performansima Marine Abramović

Umjetnica želi osnažiti i potaknuti učesnike da kreiraju doživljaj samih performera. Svakih 30 minuta četiri sudionice ili sudionika priljučit će se izvedbi. Nosit će bijele laboratorijske kute i slušalice kako bi se odvojili od vanjskog svijeta na dva sata. Preko slušalica dobivat će upute, u izboru od sedam različitih jezika.

Live streaming njihovih iskustava na izložbi proširit će akciju MarinaAbramovicInstituta– Prototype na brojne lokacije diljem Toronta. Na kraju će svi učenici primiti potvrdu koju potpisuje autorica projekta kao uspomenu na sudjelovanje u performansu. Također će dokumentirati svoje doživljaje koji će se naknadno emitirati preko društvenih mreža.

MarinaAbramovicInstitute – Prototype kreiran je kao satelit pokrenutom projektu izgradnje Marina Abramović Instituta u New Yorku te je postao najveći izraz onoga što je sama Abramović, jedna od naznačajnijih suvremenih umjetnica, nazvala 'Metodom Marine Abramović'.

Institut djeluje kao 'živa arhiva' povijesnih djela i performansa te potiče nove vrste umjetničkih performansa. Autorica planira iskoristiti njihov prostor kao laboratorij za istraživanje specifične umjetnosti određenih razdoblja. Vodeći arhitekti Shohei Shigematsu i Rem Koolhaas bili su zaduženi za kreiranje jedinstvenog doživljaja namijenjenog ne samo budućim posjetiteljima Instituta, već i umjetničkim suradnicima.