KAZALIŠTE ŽAR PTICA

Mala Frida prvi put na kazališnim daskama u slavljeničkoj 40. sezoni Gradskog kazališta Žar ptica

21.10.2021 u 13:55

Bionic
Reading

Autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić, prvo je scensko postavljanje priče o djetinjstvu slikarice Fride Kahlo. Premijerno izlazi 28. listopada

Autorski projekt Mala Frida Anice Tomić i Jelene Kovačić, inspiriran je djetinjstvom meksičke slikarice i jedne od najfascinantnijih umjetnica 20. stoljeća Fride Kahlo, koja je sa šest godina oboljela od dječje paralize i već kao djevojčica osjetila što to znači biti drugačiji - prva je premijera u slavljeničkoj 40. sezoni Gradskog kazališta Žar ptica, a održat će 28. listopada u 18:30, najavljeno je u priopćenju.

Ulogu Fride tumači Amanda Prenkaj, njezine roditelje Gorana Marin i Domagoj Ivanković, a prijatelji s kojima je provela djetinjstvo su Petar Atanasoski, Marko Hergešić i Bogdan Ilić. Scenograf je Igor Vasiljev, kostimografkinja Doris Kristić i skladatelj Nenad Kovačić.

Mala Frida priča je o prihvaćanju, sebe i drugih. Ona govori i o snazi jedne djevojčice koja je bez obzira ne sve prepreke koje joj život donosi odlučila u njega zakoračiti bez straha i kako je upravo zbog svoje hrabrosti ostvarila svoje slikarske snove i postala neponovljiva Frida Kahlo.

Tako smo i mi u GK Žar ptica djecu od 6 do 11 godina uključili u projekt, pozivom da pokažu svoj talent i maštu i da svojim likovnim radovima, sudjeluju u natječaju za portret male Fride, koji je dio plakata predstave.

Na natječaj je pristiglo više od 500 radova iz cijele Hrvatske, pa čak i iz Crne Gore i SAD-a. Najbolji rad Tamare Plavljanin odabran je za plakat, a njih 100 njak idu izložbu u foajeu koja će popratiti premijeru. Imena nagrađenih nalazi se na mrežnim stranicama Žar ptice.