o povijesnom revizionizmu

Objavljena je knjiga kolumni Hrvoja Klasića 'Crveno na crno'

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 21.10.2021 10:12
  • Objavljeno 21.10.2021 u 10:12
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Riječ je o kolumnama povjesničara, objavljivanima između 2019. i 2021. godine

Naklada Ljevak objavila je knjigu 'Crveno na crno', izbor kolumni uglednog hrvatskog povjesničara i angažiranog i utjecajnog intelektualca Hrvoja Klasića na temu u Hrvatskoj sve prisutnijeg povijesnog revizionizma.

Riječ je o kolumnama objavljivanima između 2019. i 2021. godine na portalu net.hr., u kojima Klasić argumentirano raskrinkava sve učestalije pokušaje povijesnog revizionizma u odnosu na fašizam i antifašizam i lažiranje povijesnih činjenica.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

'S obzirom na to da je ta tema i dalje vrlo prisutna i intrigantna u hrvatskoj javnosti, a ove godine obilježavamo nekoliko važnih obljetnica s tim u vezi (100 godina od prve antifašističke bune – Labinska republika; Osnivanje Prvog partizanskog odreda u Sisku 22.6.1941.; početak Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj/Jugoslaviji 6.4.1941.; osnivanje NDH 10.4.1941.) ova je knjiga iznimno važna i potrebna jer na svima razumljiv, čitak, zanimljiv i nadasve argumentiran način podsjeća javnost da je uloga istinskog intelektualca pokazivanje odgovornosti ne samo prema znanstvenoj zajednici, nego i prema društvu u cjelini', stoji u najavi.

Kao i u prethodno objavljenoj i vrlo čitanoj knjizi kolumni 'Bijelo na crno' , Klasić u svojim kratkim, poučnim i elokventnim esejima ostaje vjeran odluci da hrabro iznosi svoje stavove i da ih uvijek potkrepljuje nepobitnim činjenicama, poručuju iz Naklade Ljevak.

Hrvoje Klasić (1972.) zaposlen je od 2003. na Filozofskom fakultetu, Odsjeku za povijest. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2006. godinu. Iste godine dobio je i Godišnju nagradu grada Siska za knjigu Hrvatsko proljeće u Sisku. Suautor je dviju dokumentarnih serija, Hrvatsko proljeće i NDH, nastalih u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Godine 2012. objavio je značajnu i hvaljenu knjigu 'Jugoslavija i svijet 1968.' u izdanju Naklade Ljevak, koja se našla u užem izboru za dvije nagrade (Kiklop i Jutarnji list). U izdanju Naklade Ljevak objavio je 2019. još dvije knjige: Bijelo na crno: lekcije iz prošlosti za budućnost i Mika Špiljak: revolucionar i državnik. Dobitnik je Nagrade Svetozar Pribičević za unapređenje hrvatskosrpskih odnosa za 2016. godinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!