POST SCRIPTUM

Lidija Deduš dobila nagradu za književnost na društvenim mrežama za 2019.

02.09.2019 u 11:35

Bionic
Reading

Dobitnica Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama za 2019. je Lidija Deduš, književnica iz Varaždina, koja će nagradu primiti na KaLibar bestivalu koji u Varaždinu traje od 26. do 28. rujna

Lidiji Deduš ovo nije prva pobjeda na natječajima. Lani je dobila Nagradu regionalnog natječaja Treći trg za najbolju zbirku poezije, a posljedica toga je njezina prva knjiga poezije 'Apatridi i ostale čudne ličnosti' koja je, stjecajem okolnosti, ostala van polica hrvatskih knjižara, što je velika šteta, kaže Kruno Lokotar, jedan od članova žirija Nagrade za književnost Post scriptum.

'Poezija Lidije Deduš je narativna, dugog i vrlo ritmičnog stiha i u pravilu pisana u jednoj, dugoj strofi. Ona, recimo to slikovito, udara u svih šest žica, svih pet čula i u glavu. Ritmizirani stihovi uvlače čitatelja u motivsko-tematski iznimno bogat svijet u kojemu autorica otkriva svježinu tamo gdje je naizgled zauvijek nestala. A nije im strano ni gnjurenje u jezik i surfanje po označiteljskim dimenzijama. Refleksija je dana sažeto, gotovo lirsko-aforistički, s čestim prevratima mišljenja i otkrivanjima paradoksa u svakoj doksi. Emotivni registar se uglavnom bavi strahovima i nelagodama svakodnevice, nije mu stran ni nostalgijski i melankolični retrovizor. Ovo je poezija koja, kada govori o potrošenosti života - osnažuje ga svojom snagom', navodi Lokotar s kojim su u žiriju za Post Scrpitum Adrijana Vidić, Stanislava Nikolić Aras i Želimir Periš.

Lidija Deduš: Provociram tišinu

provociram tišinu. kažem joj: tišino, i bogu si teška. teža si
od slona, od kita, od kuće i od matematike zajedno. teža 
si od imenice prijestolonasljednikovica, i njenog deminutiva
prijestolonasljednikovičica, i njenog posvojnog pridjeva 
prijestolonasljednikovičičinu, i njene množine u dativu
prijestolonasljednikovičičinima. prostor trpi pod tvojom 
rasprostranjenošću. stvari se ugibaju pred uzaludnošću 
nastojanja da te izmjerim fizičkim veličinama. ne mogu te 
staviti u posudu i promućkati, obujmiti centimetrima, 
izvagati preciznom apotekarskom vagom. provociram tišinu,
kažem: ti si ništa. u usporedbi s tobom, i ništa je nešto. 
ne izgledaš nikako, nemaš oblik. ne vidim te, nemaš boju, 
nemaš miris, nemaš okus. ne mogu te dodirnuti, ne mogu te 
slikati fotografskim aparatom. umotaj se u sve svoje lažne
mogućnosti i pospremi na dno ormara. provociram tišinu, 
kažem: razbit ću te. pa odvrćem pipu i puštam kapljice da tuku
o hladno, limeno dno.

Deduš je, inače, bila finalistica i natječaja 'Post scriptum za književnost na društvenim mrežama' 2017. Pjesme i kratku prozu dosad je objavljivala u časopisima i književnim portalima u regiji, a zastupljena je i u antologiji pjesnikinja inspririanih migracijom 'Ovo nije dom' iz 2017. te u dvojezičnoj 'Antologiji mladih bosanskohercegovačkih pjesnik(inj)a' na grčkom i bhsc jezicima koja izlazi u ljeto 2019.

Nagradu Post scriptum za književnost na društvenim mrežama organizira udruga za kreakciju Kultipraktik, a dodjeljuje se od 2016. Dosadašnji dobitnici su Hrvoje Marko Peruzović, Bojan Krištofić i Mladen Blažević, čija zbirka poezije će biti predstavljena na ovogodišnjem KaLibar bestivalu u Varaždinu.