Razgovor

Kultni Rebel Star vratio se na scenu šestim studijskim albumom 'Početak i kraj', a Zagreb je postao novo središte benda

21.11.2021 u 13:44

Bionic
Reading

O novom albumu i planovima za bend porazgovarali smo s Milanom Glavaškim, osnivačem benda i Zvonkom Obajdin, članicom nove postave

Kultni bend Milana Glavaškog 'Rebel star' vratio se na radost brojnih fanova na scenu poslije oproštajnog koncerta 2016. godine, prvo solo albumom Glavaškog 'Demoni' iz 2020. godine, a zatim i albumom 'Početak i kraj' iz listopada ove godine, na kojemu je predstavljena nova postava benda. Šesti studijski album grupe Rebel Star 'Početak i kraj' dostupan je na svim digitalnim platformama, YouTube kanalu benda, kao i na Bandcamp stranicama grupe i izdavača.

Demo za novi album nastao je u mađarskom domu Glavaškog, a kompletan bend snimljen je kod Svena Pavlovića u Sunday Studios, dvadesetak kilometara u brdima iznad Zagreba, s mnogim glazbenicima s ovdašnje scene uključenima u projekt. Zagreb je tako postao središte uskrslog Rebel Stara, a kritika je njihov novi album jednoglasno proglasila sjajnim djelom.

'Početak i kraj nije album artističke akrobacije, to je album zbog kojeg se voli rock and roll, album koji spaja srodne duše, album koji svijetli obraz starijoj generaciji, ali ne navodi mlađe da na njega gledaju posprdno kao na neku okaminu prošlih vremena. Da se razumijemo, stilski to jest ‘okamina’, ali izuzetno živahna, komunikativna i puna duše, pa je prvenstveno sve to skupa oživljavanje jedne drevne vještine (rock and rolla) u njenom najljepšem sjaju u ovom trenutku. Jer nije rock and roll samo ono što zvuči kao rock and roll, već to mora imati i smisla,' napisao je o novom albumu benda Rebel Star glazbeni kritičar i urednik portala Ravno do dna, Zoran Stajčić.

O 'novom početku' za bend razgovarali smo s Milanom Glavaškim i Zvonkom Obajdin, vrsnom kantautoricom i članicom nove postave 'Rebel stara', koju od ranije poznajemo i kao predvodnicu zagrebačke folk rock senzacije Svemir.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Rebel Star

Kako to da ste odlučili uskrsnuti Rebel Star?

Milan Glavaški: Nakon raspada prethodne postave 2016. godine ja nisam prestao da pravim muziku, ali nisam ni razmišljao da objavljujem, bio sam spreman da snimam u svom kućnom studiju i da arhiviram sve pa jednog dana to možda izađe kao solo projekt. Onda je počela pandemija, završio sam u izolaciji album 'Demoni' i to je zvučalo baš kao Rebel Star pa sam odlučio nastaviti pod tim imenom. Nakon Demona sam jako želio da surađujem s prijateljima, povezao se sa Željkom Markušem i odlučio da izađem iz kuće u pravi studio. Došli su Zvonka Obajdin i Daniel Rodik i složili smo se da imamo novi Rebel Star pa smo skockali pjesme i snimili 'Početak i kraj'.

Što razlikuje zvuk na šestom studijskom albumu s obzirom na prethodne?

Milan Glavaški: Ima puno života u ovoj ploči. Iako sam na prethodnim pločama snimao s raznim muzičarima, na kraju je moj udio bio suviše velik. Puno sam svirao, pjevao gotovo sve vokale, dosnimavao sve i svašta, miksao, producirao, itd. Na novoj ploči imam jasnu ulogu, autor sam pjesama, pjevač, uglavnom druga gitara i to je to. Stoga se čuje mnogo drugih ruku, svatko je donio svoj groove, svoj glas i viđenje pjesama pa je stoga desetak ljudi formiralo ovaj album kreativno koliko i ja.

Zbog čega inzistirate i na vinil izdanju kojega najavljujete?

Zvonka Obajdin: Ne vidim smisla u izdavanju CD-a jer, barem po mom iskustvu, taj format našoj publici nije zanimljiv. Mislim da je prevladavajući način slušanja glazbe streaming, tako da je digitalno izdanje prvo i osnovno, a za one koji, kako se popularno kaže, žele nešto više, ploča je ipak ljepša, toplija, na kraju i trajnija. Uostalom i sama tako funkcioniram – najčešće streamam mjuzu, relativno često kupujem i digitalna izdanja (uglavnom na bandcampu), a ako već kupujem fizičko, onda je to vinil.

Zbog čega ste odlučili da kreativni proces iza novog albuma bude zabilježen i u dokumentarcu Marine Uzelac?

Zvonka Obajdin: Marina je provela par dana s nama u studiju, pritajila se i snimala nas kad smo već i zaboravili da je s nama, tako da je snimka autentični dokument tih trenutaka. Jako sam zadovoljna rezultatom. Oduvijek sam voljela te 'behind the scenes' snimke, kao pomalo voajerske uvide u svijet stvaranja. Mislim da je mnogima zanimljivo malo baciti oko na taj proces i atmosferu u kojoj se odvija, pa čak i onima koji su ga i sami već puno puta prošli, jer on nikada nije posve isti. I iako sam pobornica demistifikacije umjetničkog postupka, moram priznati da na kraju i meni u tim snimkama kao da ostaje zabilježena jedna mala doza magije, koju smo doživjeli na snimanju i koju je Marinina kamera uhvatila, a naša ju publika inače ne bi mogla doživjeti.

Izvor: Društvene mreže

Koja je nova postava benda, kako to da je baš Zagreb postao novo središte uskrsnulog Rebel Stara?

Milan Glavaški: Zvonka Obajdin svira električni i klasični klavir, orgulje, sintesajzere i pjeva prateće, Daniel Rodik svira gitare i lap steel, Željko Markuš gitare, Daniel Kadijević bubanj i Jakša Perković bas. Ja pjevam i sada imam prostor za gitare koje nisam svirao – mogu se baviti ambijentalnim, takozvanim trećim gitarama, a volim i da uletim s ponekim solom. Zagreb je postao centar kada smo odlučili da tu snimamo i nekako je najlakše svima da se skupimo. Ja živim na relaciji Budimpešta – Istra i Zagreb mi dođe na pola puta, a ostatak ekipe je tu. Zagreb također ima dobru scenu, mnogo kreativnih ljudi, dobrih muzičara i klubova koji funkcioniraju. Dođe nam kao neki Nashville u regiji.

Na albumu sudjeluje i mnogo gostujućih izvođača, koje suradnje izdvajate?

Milan Glavaški: Anu Ćurčin za njen kompleksni aranžman i izvedbu predivnih pratećih vokala na pjesmi 'Male stvari'. Juricu Leikauffa koji je mag na Hammondu, bili smo bukvalno na koljenima u studiju kada smo čuli što je napravio na pjesmama 'Stranac' i 'Male stvari'. Ninu Romić s kojom sam radio ranije, njen glas je nekako raširio sliku i produbio emociju na 'Okeanu', 'Video Sam' i 'Beograd'. A imamo i 'tajnu' suradnju s Denisom Katanecom na jednoj bonus pjesmi koju nismo još pustili, čekamo malo.

Izvor: Društvene mreže

Kakvim opisujete karakter albuma ‘Početak i kraj’, što nam novi materijal donosi?

Zvonka Obajdin: Ja sam album doživjela kao energičan, raznolik i emocionalno bogat. U skladu s tim bogatstvom emocija je onda i bogatstvo zvuka koje smo sagradili – raskošne gitare, moćna ritam sekcija, hrpa klavijatura, slojevi back vokala. Milanove pjesme su – prepoznatljivo – pjevne i pamtljive, iako istovremeno harmonijski nerijetko zaguljene i za svirati ne trivijalne. I definitivno nikad banalne.

Kako su tekli dani u studiju Sunday Studios tijekom snimanja albuma?

Milan Glavaški: Vrlo domaćinski, u dobroj atmosferi ali radno. Bio je i burno ponekad, mora biti kada ljude gurneš u nepoznato, a imaš ambiciozan plan i rokove. Nevjerojatno je što smo snimili za sedam dana u studiju, treba istaknuti Svena Pavlovića koji je u ovome bio dušom i tijelom koliko i svi mi. Sven je uvijek uspijevao da smiri brod kada se zaljulja.

Koji su idući planovi benda, zna li se što o koncertnoj promociji albuma?

Zvonka Obajdin: Plan benda, koji trenutno i ostvarujemo, je da osim pjesama s albuma u novoj postavi uvježbamo i niz starih pjesama i da sviramo čim bude moguće. Naravno, u ovim uvjetima je nemoguće imati točne datume, ali nadamo se prvim svirkama u veljači 2022.

Zvonka, što za vas osobno znači biti dijelom novog Rebel Stara?

Zvonka Obajdin: Jako sam sretna što sam članica benda čiji sam fan preko deset godina. Volim spomenuti da sam vozila od Zagreba do Beograda na oproštajni koncert prethodne postave, kojeg su održali 2016-te, dakle stvarno sam fan. Divan je osjećaj svirati iste te pjesme, zbog kojih sam prelazila puste kilometre. Osim toga, kao glazbenici, Rebel Star mi je i uvijek dobrodošla prilika za dodatni napredak, pošto sviram s top glazbenicima čije me vještine i iskustvo guraju naprijed.