PREMIJERNA IZVEDBA

[FOTO] Kultna riječka predstava 30 godina kasnije: Što je danas 'Vježbanje života'?

25.06.2020 u 10:07

Bionic
Reading

Predstava 'Vježbanje života - drugi put' u režiji Marina Blaževića izvedena je premijerno u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u srijedu.

Temelji se na kultnoj riječkoj predstavi 'Vježbanje života', izvedenoj premijerno u Rijeci prije 30 godina, prema istoimenom romanu Nedjeljka Fabrija, u režiji Georgija Para i dramatizaciji Darka Gašparovića. Govori o povijesnim zbivanjima u Rijeci u 19. i 20. stoljeću i o njihovu utjecaju na život hrvatskih i talijanskih porodica.

Kako je istaknuo u najavi predstave Marin Blažević, nova predstava nije ni obnova ni rekonstrukcija prve predstave. Radnja se ovdje, za razliku od romana koji se zaustavlja na 1950-im, nastavlja do 1990-ih. Kako je pojašnjeno, to je 'predstava koja ulazi u povremeni dramaturški dijalog, istodobno sentimentalan i kritički, s predstavom Fabrija, Gašparovića i Para, a usto predlaže pristup romanu i njegovoj slavnoj inscenaciji s početka devedesetih iz odgovornosti i perspektive današnjeg vremena'.

'Pokušali smo otvoriti teme koje su obilježile život Rijeke nakon trenutka u kojem roman završava, a u nekim perspektivama doći ćemo i do današnjeg dana. Bit će to i predstava o kazalištu, o riječkom HNK Ivana pl. Zajca, što je u prošloj dramatizaciji bio sporedni, a u našoj postaje jednim od osnovnih motiva jer su se, naprosto, neki od ključnih događaja zbili upravo u kazalištu', rekao je Blažević koji je, uz Luciju Klarić, Maju Ležaić i Nikolinu Rafaj i autor dramaturgije.

Dok se prva dramatizacija uglavnom bavila političkom poviješću Rijeke i otkrivanjem njenih zapostavljenih manjinskih identiteta, u prvom redu onog fijumanskog, nova dramatizacija bavi se poviješću Rijeke iz perspektive žene i prava žena iz našeg, kako je kazao Marin Blažević, paradoksalnog vremena, u kojem se o ženskim pravima govori onda kada se govori o manjinskim pravima. 'Pronašli smo drugu mogućnost čitanja povijesti, onu iz ženske perspektive, koja izmiče iz fokusa velika povijesna imena, koja su naravno sva bila muškog roda', rekao je riječki intendant.

U glavnim ulogama su Neva Rošić, Olivera Baljak, Zrinka Kolak Fabijan te Mira Furlan, čija je osobna priča dodana izvornom tekstu 'Vježbanja života'.

'Boravak u Rijeci, ponovni susret s mojim rodnim gradom, donosi mi i budi niz očekivanih, ali i iznenađujućih emocija, kako onih vezanih uz kazalište, tako i onih privatnih. Primjerice, sada spavam na istom onom mjestu na kojem sam spavala kao dijete. Dolazim tako u posjet svojoj prošlosti', rekla je Neva Rošić prije premijere. 'U životnoj sam dobi kada čovjek misli da je zaokružio svoju priču i ne očekuje više nove događaje. A trenutak odluke da se pridružim ovoj kazališnoj avanturi otvorio mi je mogućnost da živim emocionalno vrlo živo i aktivno. Nisam mogla odoljeti da ponovno budem svjedokom jednog kazališnog trenutka, a osjećala sam se dužnom prema onima kojih više nema, a zajedno smo prvi put stvarali 'Vježbanje života'. Produžit ćemo ljubav Rijeke prema Fabrijevom romanu i na novi način oživjeti sjećanje na povijest Rijeke', zaključila je Neva Rošić koja će kao i prvi put, ali na novi način, igrati Mafaldu, ali i samu sebe.

  • +5
Vježbanje života - drugi put Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Šokčević

Zrinka Kolak Fabijan će također, uz samu sebe, igrati, kao i 1990., ulogu Antonije Despot. Glumica koja je svoju karijeru vezala uz riječki HNK, ali je, prihvativši funkciju ravnateljice Lutkarskog kazališta, napustila pozornicu, rekla je: 'U trenutku velikog osobnog gubitka odlučila sam otići, ali nisam ni slutila koliko će mi pozornica nedostajati. Iako mislim da sam je do danas uspjela preboljeti, prihvatila sam angažman nakon što mi je Marin Blažević objasnio novi koncept. Vrijeme, naravno, nosi promjene i tako treba biti, a ovakav, novi pristup je nešto jako blisko vremenu u kojem živimo. Jer svi mi svakodnevno vježbamo život, i vlastitim odlukama i onim što nam život sam donese.'

'Prije 30 godina bila sam premlada za Mamu Floru... A sada sam... još uvijek premlada. Za 30 godina, kada se treći put bude radilo „Vježbanje života“ možda ću biti u pravim godinama', našalila se pred premijeru Olivera Baljak.

Mira Furlan uoči premijerne izvedbe naglasila je kako je upravo spoj vlastitih životnih iskustava i emocija te kazališta za nju uvijek bilo najuzbudljivije, a potom je zahvalila Marinu Blaževiću što je otvorio žensku perspektivu i ženskom dijelu glumačkom ansambla dao najveći prostor. 'Kada ste postavljali prvo 'Vježbanje života' u svom gradu, ja sam s Nevom Rošić igrala u 'Dundu Maroju', a onda izgubila i svoj grad i svoje kazalište. Danas osjećam da sam dobila drugi grad i drugo kazalište',rekla je.

Na sceni se pojavljuje i književnica Daša Drndić u tumačenju Tanje Smoje, a u ostalim ulogama su Elis Lovrić, Jelena Lopatić, Aleksandar Cvjetković, Mirko Soldano, Nikola Nedić, Giuseppe Nicodemo i još niz glumica i glumaca Hrvatske i Talijanske drame riječkoga HNK. Scenograf je Alan Vukelić, kostimografkinja Sandra Dekanić, autori glazbe Josip Maršić i Zoran Medved, a koreografkinja i asistentica redatelja Mila Čuljak.

Ova predstava se trebala premijerno izvesti u ožujku i bila je gotovo potpuno pripremljena kad su uvedene mjere zaštite od koronavirusa te je kazalište zatvoreno. 'Vježbanje života - drugi put' dio je programskog pravca 'Doba moći' projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.