U ZAGREBU

'Kuća Karikature' Oto Reisinger otvorila svoja vrata u Radićevoj

23.03.2024 u 11:46

Bionic
Reading

Od sinoć je zagrebačka kulturna scena bogatija za umjetnički projekt koji je i prije svog službenog otvorenja izazvao veliki interes javnosti

U zagrebačkoj Radićevoj ulici na broju 44 A, otvorena je 'Kuća karikature Oto Reisinger'. S nestrpljenjem iščekivano otvorenje 'Kuće karikature Oto Reisinger' nisu propustili ni brojni uzvanici iz javnog, društvenog i kulturnog života, mnogi od kojih su bili i njegovi bliski prijatelji.

Reisinger, legendarni hrvatski karikaturist za sobom je ostavio golemi crtački opus, koji ne samo da je povijesno važan, već u velikoj mjeri svojim univerzalnim temama aktualan i danas, a zahvaljujući ustrajnosti i trudu njegove obitelji javnosti je sada predstavljen izbor radova svih njegovih tematskih odrednica. Zbog količine djela postav će se mijenjati periodički, a prvi izložbeni postav galerije osim karikatura koje britko i duhovito komentiraju svakodnevicu, politiku, sport, ekologiju ili erotiku sadržava i malu posvetu njegovim stripovima o Štefeku te dio posvećen Reisingeru kao osobi, načinu njegova rada, kao i njegovim brojnim nagradama. Planirane su i izložbe umjetnika mlađe generacije koji danas obuhvaćaju pravce u kojima je Oto Reisinger radio; karikatura, strip, ilustracija i animacija, s naglaskom na humor i dobru zabavu.

'Htjeli smo posjetiteljima ponuditi uvid u bogato stvaralaštvo Ote Reisingera, ali da se pritom i zabave i nasmiju' rekao je Marko Reisinger i zaključio: 'Sretni smo i ponosni što smo unatoč brojnim izazovima ovaj projekt uspješno priveli kraju i što je djedova bogata umjetnička ostavština pronašla mjesto u gradu koji je neodvojiv dio njegova identiteta'.

S obzirom na to da se Otine kronike rastežu na preko 6 desetljeća i broje preko 50 000 crteža, uz obitelj Ota Reisingera, postav 'Kuće karikature Oto Reisinger' osmislio je i prof. Frano Dulibić: 'Tematska raznovrsnost, kvaliteta crteža, uravnoteženost odnosa crteža i teksta, snaga duhovite ideje koja razotkriva, kritizira, provocira, i ono najvažnije, nasmijava, čini Ota Reisingera jednim od najvažnijih karikaturista u Hrvatskoj. Reisinger je bio jedan od rijetkih karikaturista koji podjednako dobro vladao portretnom i situacijskom karikaturom. Dio Reisingerovih karikatura nadrastao je svoju dnevnu ili tjednu ulogu jer je zahvaćao teme koje se bave dugoročnim problemima koji zaokupljaju neku lokalnu zajednicu ili svijet. Tako je u njegovu golemom opusu nastao i niz karikatura koje osuđuju ratove, glad u svijetu, probleme s vodom, naftom ili terorizmom. Naravno, kroz svoj najpopularniji lik Peru, davao je komentare svakodnevice u kojima su obiteljski odnosi i svakodnevni problemi 'običnog' čovjeka promatrani iz tako duhovitog kuta, da je tisućama promatrača njegovih karikatura isti tren bilo makar na trenutak lakše, jer su u tom trenutku gledali na život iz vedrije perspektive'.

Vjerujemo da će ovaj projekt na najljepši način, ne samo predstaviti nevjerojatan opus međunarodno priznatog umjetnika, i obogatiti zagrebačku kulturnu scenu, već i prenositi njegov duh i nepretenciozni karakter otvoren svima, baš kao što su to i vrata Kuće karikature koja nosi njegovo ime.

Radno vrijeme Kuće karikature Oto Reisinger je svaki dan osim blagdana od 10 do 22 sata.