OTKRIĆE GUARDIANA

Lažirao godinu proizvodnje skupocjenih skulptura: Je li Damien Hirst prevario bogataše?

22.03.2024 u 20:37

Bionic
Reading

The Guardianovi novinari otkrili su da su barem četiri skulpture Damiena Hirsta - prodane kao radovi iz devedesetih - izrađene 2017. godine

Ne smiruje se bura koju su prije nekoliko dana pokrenuli novinari The Guardiana. Čini se da je slavni umjetnik Damien Hirst prilikom prodaje svojih djela lažirao datume njihove proizvodnje datiravši ih u fazu svoje najveće popularnosti, odnosno u kraj devedesetih.

Konkretno, radi se, između ostalih, o poznatom morskom psu u formaldehidu, prodanim braći Fertitta za oko osam milijuna dolara, koji krasi njihov casino u Las Vegasu, gdje se djelo pojavilo prije šest godina. Međutim, novinari su uspjeli iskopati informaciju da je umjetnina izrađena 2017. godine.

Ovo je četvrta skulptura u formaldehidu za koju se sada zna da je napravljena 2017. godine premda je datirana u devedesete. Ostale su posljednjih godina bile izložene u Hong Kongu, New Yorku, Oxfordu i Londonu.

Datumi koji se dodaju umjetničkim djelima obično su datumi proizvodnje, to je uobičajeno. Međutim, Hirstova tvrtka Science Ltd. je na novinarsko pitanje odgovorila da to nije nužno tako.

Više pročitajte na stranicama The Guardiana.