ISPRAĆAJ NA MIROGOJU

Kolege književnici i akademici oprostili se od Slobodana Novaka

01.08.2016 u 15:09

  • +4

Posljednji ispraćaj akademika Slobodana Novaka na groblju Mirogoj

Izvor: Cropix / Autor: Srđan Vrančić

Bionic
Reading

Ispred mrtvačnice na Mirogoju u ponedjeljak, 1. kolovoza, održan je ispraćaj hrvatskog književnika, akademika Slobodana Novaka koji je umro 25. srpnja u 92. godini života

Od akademika Novaka oprostio se predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić koji je istaknuo da se radi o jednom od najuglednijih članova Akademije čiji član je bio 33 godine te obnašao dužnosti voditelja Odsjeka za povijest hrvatske književnosti i člana Upravnog odbora Zaklade HAZU-a.

'Danas se nacija oprašta s jednim od svojih velikana koji su stvarali hrvatski kulturni i nacionalni identitet. Opraštamo se s jednim od najvećih hrvatskih književnika, s istinskim domoljubom, izuzetnim intelektualcem, kolegom, prijateljem i učiteljem. Slobodan Novak napisao je neke od najvrjednijih i najintrigantnijih stranica hrvatske književnosti te ostavio veličanstven i grandiozan opus. Bio je majstor proze europskih i svjetskih razmjera, tako da je bitno utjecao na generacije hrvatske i drugih književnosti. Bio je na neki način nedodirljiv bard hrvatske književnosti, a svojim kultnim romanom 'Mirisi, zlato i tamjan' postigao je vrsnoću stila i dubinu koju nitko kasnije nije uspio nadmašiti. Hrvatskoj književnosti dao je poruku da ona može doseći visine i vrhove europskih književnosti te da istinska umjetnost može pobijediti bilo kakve političke i ideološke granice. Bio je protivnik dogmatske misli i zalagao se za čistoću umjetničkog izražaja', kazao je akademik Kusić, podsjetivši na Novakova tri zavičaja, biološki splitski, emotivni rapski i intelektualni zagrebački.

'Slobodan Novak uvrstio se u red onih akademika koji su najbolje simbolizirali misiju Hrvatske akademije da stvara trajne vrijednosti nacionalnog i međunarodnog značaja. Sve institucije, pa i Akademija, osim svoje materijalne egzistencije, imaju i duhovnu dimenziju svoga postojanja i stoga će i djelo Slobodana Novaka ostati trajno u duhu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Svojim djelom Slobodan Novak zadužio je hrvatsku književnost, hrvatsku kulturu i hrvatski narod i na tome mu vječna slava i hvala', zaključio je akademik Kusić.

U ime Razreda za književnost HAZU-a od akademika Novaka oprostio se tajnik Razreda akademik Pavao Pavličić koji je kazao da se njegovom smrću zaključuje hrvatski modernizam.

'Bio je jedan od posljednjih autoriteta u hrvatskoj književnosti. Njegovo djelo ostaje s nama, ali neće biti njegova tvorca i stoga ćemo njegov složeni opus morati tumačiti sami. Za većinu nas djelo Slobodana Novaka naš je literarni zavičaj koji se nikad neće izgubiti, kao što ni on nije izgubio svoj zavičaj', rekao je akademik Pavličić.

U ime Matice hrvatske, kako su izvijestili iz HAZU-a, govorio je njezin potpredsjednik Stjepan Sučić koji je kazao da je Slobodan Novak svojim djelima hrvatskom narodu nesebično davao ono najbolje hrabreći ga i poučavajući u teškim vremenima. U ime Društva hrvatskih književnika govorio je Davor Velnić koji je istaknuo trajnu vrijednost Novakova opusa.

Sprovod akademika Novaka bit će u ponedjeljak u 18 sati na Gradskom groblju u Rabu.