KINOOKOUS FOOD FILM FESTIVAL

'Kokoška' Une Gunjak osvojila i Malu kamenicu

07.09.2015 u 16:01

Bionic
Reading

Veliku kamenicu, nagradu za najbolji dugometražni film ovogodišnjeg Kinookus Food Film Festivala osvojio je dokumentarac 'Kraljevi cigareta' talijanskog redatelja Michelea Fornasera, a Malu kamenicu za najbolji kratkometražni film, hrvatska koprodukcija 'Kokoška' Une Gunjak

'Kraljevi cigareta' prati dva brata iz Torina koji vode malu tvornicu duhana Yesmoke i veliku bitku s duhanskim divom Philip Morrisom, ali i s talijanskom birokracijom, a već nagrađivana 'Kokoška' priča je iz opkoljenog Sarajeva u kojoj jedna kokoš ima ulogu kućnog ljubimca, ali i potencijalnog ručka.

Šesto izdanje Kinookusa održalo se u Stonu na Pelješcu, od 3. do 6. rujna, kada je u otvorenom kinu u tvrđavi Arcimon zatvoren uz kušanje vina obiteljskih vinarija iz Ponikava.

U sekciji 'Okušavanje' za nagrade se natjecalo više od četrdeset dokumentarnih i igranih filmova iz cijeloga svijeta, propitujući duhovnu dimenziju hrane u skladu sa središnjom temom, 'Kruh i duh'.

Među ostalim, prikazani su dokumentarni film Wima Wendersa 'Sol zemlje', britanski 'Hadwinova presuda', o preobražaju Granta Hadwina iz drvosječe u eko-terorista, kanadski 'Samo pojedi: priča o bacanju hrane', talijanski 'Alergija: Toksični teret', austrijski 'Globalno šoping selo'.

U suradnji s Rendez-vous, Festivalom Francuske u Hrvatskoj, predstavljena je francuska kinematografija i gastronomija, s posebnim naglaskom na slavnoj francuskoj tradiciji kruha i peciva.

Ove je godine uspješno lansirana nova sekcija 'Što na platnu, to na pjatu', eksperiment koji je posjetiteljima omogućio kušanje hrane i pića koja se pojavljuju na filmu, bila je postavljena izložba 'Kruh vrh pogače', a ostvarena su i gostovanja chefova JP McMahona, Xaviera Hamona i Richarda Gruice, pekara Juliena Flocha.

Organiziran je razgovor s predstavnicima vjerskih zajednica 'Duhovna trpeza' o simbolici hrane i njezinoj ulozi u religijskim obredima, a održao se i niz radionica za djecu, tržnica eko i tradicijskih proizvoda te glazbeni program.