NADOKNADITE PROPUŠTENO

Književni klasici uz koje nećete zaspati

01.08.2013 u 11:16

Bionic
Reading

Pročitajte popis bezvremenskih književnih klasika koji su odlično štivo za čitanje na odmoru

Ljeto je idealno vrijeme da nadoknadimo zaostatke iz obavezne literature i prisjetimo se popisa djela koja pritajeno leži po strani i čekaju 'neka bolja vremena za čitanje'. Provjerite sugestije za književne klasike koji će vas uvijek iznova oduševiti i inspirirati. A pritom vas neće uspavati.

'Boja purpura', Alice Walker
Roman nagrađen Pulitzerom donosi priču o mladoj Afroamerikanki Celie i pokazuje probleme s kojima se suočavaju mlade crnkinje tijekom ranog 20. stoljeća, uključujući siromaštvo, nasilje u obitelji, rasizam i seksualnu diskriminaciju.

'Let iznad kukavičjeg gnijezda', Ken Kesey
Prvi roman američkog pisca kojeg su smatrali kontrakulturnom ikonom 60-ih godina prošlog stoljeća, smješten je u psihijatrijski odjel kojim vlada 'Big Nurse', sadistički nastrojena medicinska sestra koja muči zatvorenike elektrošokovima.


'Ubiti pticu rugalicu', Harper Lee
Ubiti pticu rugalicu govori o odrastanju, u doba gospodarske krize 1930-ih. Priču pripovijeda pronicava malena Scout, koja zajedno sa starijim bratom Jemom i prijateljem Dillom istražuje tajne susjedstva te otkriva mračan svijet siromaštva i grubosti. Roman su nedavno britanski knjižničari rangirali ispred Biblije, uz objašnjenje da je to knjiga koju 'svaki čovjek treba pročitati prije nego što umre'.

'Svijet se raspada', Chinua Achebe
Djelo nigerijskog pisca, pjesnika, profesora književnosti i književnog kritičara, iz 1958. godine, smatra se temeljnim djelom moderne afričke književnosti. Pisac polako gradi atmosferu i dovodi do klimaksa uz tragičnu snagu, opisujući raspad afričkog plemena, njihovih tradicija i vrijednosti.

'Gospodar muha', William Golding
'Kada se 1654. godine pojavio 'Gospodar muha', prvi roman bivšeg zapovjednika raketnog čamca, a tada učitelja i pisca Williama Goldinga, postao je gotovo preko noći senzacija. Sam autor je ovim riječima sažeo smisao svog prvijenca: 'Izbor teme je pokušaj da se uđe u trag nedostacima društva slijedeći nedostatke ljudske prirode. Pouka priče je u tome što oblik društvene zajednice nužno mora ovisiti o etičkoj prirodi pojedinca, a ne o etičkoj prirodi političkog sustava, ma koliko ta priroda bila logična ili vrijedna poštovanja', stoji u opisu na službenim stranicama izdavačke kuće Algoritam.

'Nevidljivi čovjek', Ralph Ellison
Potresna priča o tamnoputom mladiću, koja opisuje njegovo školovanje i život u Harlemu. 'Nevidljivi čovjek' jedini je roman Ralpha Ellisona objavljen za njegovog života, a 1953. godine nagrađen je prestižnom National Book Award. Po mnogim uglednim književnim kritičarima, ovo djelo je među 100 najboljih knjiga svih vremena.

'Kome zvono zvoni', Ernest Hemingway
Povijesno-ljubavni roman govori o doživljajima američkog sveučilišnog profesora Roberta Jordana, koji sudjeluje u Španjolskom građanskom ratu kao dobrovoljac protiv fašista Francisca Franca, a na strani komunista. Sam roman bazira se na Hemingwayevim iskustvima u Španjolskoj tijekom rata.

'Prohujalo s vihorom, Margaret Mitchell

Epski roman o ljubavi i ratu nezaboravna je kreacija opčinjavajućih prizora i uzbudljivih likova. U dva glavna lika, Scarlett O'Hari i Rhettu Butleru, spisateljica je sažela bezvremensku priču o opstanku u najtežim uvjetima i stvorila dvoje najčuvenijih ljubavnika nakon Romea i Julije.

'Blaga je noć', F. Scott Fitzgerald
Četvrti i posljednji dovršeni roman proslavljenog irsko-američkog pisca prvi put je objavljen 1934. godine. Roman je počeo pisati 1932. godine, u vrijeme kada je njegova supruga Zelda bila hospitalizirana u Baltimoreu zbog shizofrenije. To je priča o dvoje Amerikanaca u Europi, briljantnom mladom liječniku psihijatru Dicku Diveru i njegovoj ženi i nekadašnjoj pacijentici Nicole Warren koja je bolovala od teške shizofrenije i još je vrlo daleko od mogućeg konačnog ozdravljenja.