'KRLEŽA, STANI U RED!'

Kazališna predstava o nevidljivosti današnjih umjetnika premijerno u Pogonu Jedinstvo

04.04.2018 u 15:05

Bionic
Reading

Vesna Mačković, Tonka Kovačić i Vilim Matula zvijezde su multimedijalne suvremeno-kazališne predstave 'Krleža, stani u red!' koja se bavi nevidljivošću umjetnika danas, a koja je u New Yorku ovih dana dobila Međunarodnu nagradu za audio fikciju u kategoriji studentskog žirija Sarah Lawrence College. Premijerno se u Zagrebu prikazuje 6. travnja u 20 sati u Pogonu Jedinstvo.

Najavljena kao 'kazališna predstava s pjevanjem i hranom', 'Krleža, stani u red!' nastao je kao scenski rad iz istoimene radio-drame premijerno izvedene u emisiji 'Ars acustica' Hrvatskog radija u listopadu 2017.

Koristeći glasove izvođača i iPad looper s efektima, autorica Vesna Mačković u njemu uživo proizvodi eksperiment glasa, zvuka i teksta na temu nevidljvosti umjetnika, nečujnosti ili krivo-čujnosti. Izvođači koriste tekst koji im je autorica nametnula, ali ga i izvrću i premeću po svojoj želji.

Autorica usprkos i unatoč toj neposlušnosti izvođača njihove glasove manipulira i efektira uživo, te ti zvukovi, ta stvarnost, idu prema publici - svijetu ipak u njenoj režiji i montaži. Ni sami izvođači nisu sigurni u što će se pretvoriti ono što proizvedu kad otvore usta i puste glas.

Krleža, stani u red! Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N.N.

Pored Vesne Mačković, predstavu izvode Tonka Kovačić, Vilim Matula​, Ida Fučić, Roko Nakić i Vilim Ostović. Nakon premijere, 'Krleža, stani u red!' reprizira se 6. travnja, također u 20 sati, u Pogonu Jedinstvo.