IMPRESIVNA DJELA

Kako svjetski ulični umjetnici vide Davida Bowieja?

15.01.2016 u 20:03

Bionic
Reading

Dok svijet i dalje tuguje zbog gubitka Davida Bowieja, priznanja svih oblika i veličina posvećena glazbenoj i modnoj ikoni pojavljuju se diljem svijeta. Amaterski i profesionalni ulični umjetnici posebno su zasukali rukave te svojim djelima pokušali legendu Bowieja i dalje držati na životu

Britanski magazin NME napravio je selekciju najdojmljivijih murala posvećenih Davidu Bowieju koji su osvanuli netom nakon tužne vijesti o smrti glazbenika.

Brixton, London

Ovaj mural smješten u Bowiejevom rodnom naselju postao je svetište za brojne fanove nakon njegove smrti. Mural koji je 2013. stvorila australska umjetnica Jimmy C vrlo brzo se pretvorio u okupljalište poklonika Bowiejeva lika i djela.



Detroit, Michigan

Iako striktno nije riječ o uličnoj umjetnosti, anonimni Bowiejev fan u Americi odlučio je na poseban način odati počast preminulom glazbeniku. Kupnjom prostora na nekoliko mjesta za oglase uz autocestu nedaleko od Detroita, ovaj anonimni fan na izvrstan se način oprostio od Bowieja.


Miami, Florida

Smješten u umjetničkoj četvrti Wynwood u Miamiju, mural umjetnika Davida Floresa posebno se istaknuo u vremenu žalosti.

Bristol, Velika Britanija

U Bristolu, kao gradu stencil umjetnosti, koji je tu titulu zaslužio prvenstveno zahvaljujući Banksyju, osvanuo je mural posvećen liku Davida Bowieja. Rad umjetnika Incwela nazvan 'Still Sane' prikazuje britansku kraljicu s munjom koja je predstavljala Bowiejev alter ego Aladdina Sanea.

Dublin, Irska

Glavni grad Irske također je pokazao ljubav prema Bowieju kroz uličnu umjetnost. Roza mural nastao je zahvaljujući lokalnom umjetniku Jessu Tobinu.


Bruxelles, Belgija

Mural koji je stvorio lokalni umjetnik Lucien Gilson nalazi se na zidu šoping centra u glavnom gradu Belgije. Spomenuti mural na poseban način izdvaja posljednju fazu Davida Bowieja – album 'Black star' koji daje poseban pečat njegovom preranom odlasku.


Toronto, Kanada

Kanadski grad od sada krasi natpis 'David Bowie' na pločniku. Ovaj rad djelo je Victora Frasera, lokalnog umjetnika koji je izjavio kako je njegova posveta Davidu Bowieju rezultat globalne žalosti zbog gubitka nevjerojatnog čovjeka.