PROBLEMI SA SPOMENIKOM

Kako ću napraviti Tuđmana koji ljubi krpu?

17.04.2015 u 13:20

Bionic
Reading

Nakon što je poništen natječaj za spomenik Franji Tuđmanu u Kninu gotovo polovica autora koji su se natjecali poslala je protestno pismo kninskoj gradonačelnici Josipi Rimac navevši brojne zakonske i tehničke zamjerke. Ipak, najviše ih ljuti to što su ih grupno 'škartirali' odbivši sva ponuđena rješenja i što u svom viđenju budućeg spomenika ograničavaju njihovu umjetničku slobodu

Akademski kipar Zoran Jurić jedan je od 15 autora koji su sudjelovali na nedavno poništenom natječaju Grada Knina za spomenik Franji Tuđmanu. Inicijator je i pisma koje je polovica kandidata poslala gradonačelnici Knina Josipi Rimac nakon poništenja natječaja, a u kojem su izrazili svoje ogorčenje nizom nepravilnosti, potom i činjenicom da je Ocjenjivački sud poništenjem natječaja, a bez obrazloženja danog autorima, kažu, škartirao svih 15 pristiglih prijedloga. Na natječaj ih se javilo 18, no troje je u startu diskvalificirano. Podsjetimo, spomenik Franji Tuđmanu visok tri metra 5. kolovoza na 20. godišnjicu vojnoredarstvene akcije Oluja trebao je osvanuti u parku ispred kninske Gradske uprave.

KUZMA KOVAČIĆ

Kipar Kuzma Kovačić, poznat kao autor brojnih spomenika na temu hrvatske državnosti, među ostalima Tuđmanova spomenika u Škabrnji, Oltara hrvatske domovine na Medvedgradu, pa i autor rješenja optjecajnog kovanog novca u Hrvatskoj, jedan je od umjetnika koji je pozvan na poništeni natječaj. On nije supotpisao protestno pismo upućeno kninskoj gradonačelnici. Kaže nam da više nije želio imati veze s tim natječajem kad je poništen, a smatra da su rokovi natječaja bili prekratki za umjetničku interpretaciju toliko bitnog trenutka u hrvatskoj povijesti.

U svom pismu, a uz Jurića ga potpisuju akademski kipari Hrvoje Urumović, Anto Jurkić, Dijana Iva Sesartić, Veno Jerković, Kruno Bošnjak, Branko Kelčec te Ivan Branko Imrović (kolega koji nije sudjelovao na natječaju, a htio bi na ponovljenom), zamjeraju i nepravilnosti poput otvaranja omotnica, što je zakonski nedozvoljeno u slučaju poništenja natječaja, objavu radova na jednom portalu prije no što se znao ishod natječaja, potom odluku Ocjenjivačkog suda da promijeni lokaciju skulpture, što im kao autorima bitno mijenja pristup radu, a najviše ih je, kao autore, razljutilo to što na ponovljenom natječaju neće moći sudjelovati ‘jer su pokazali što znaju’.

‘U toj je tvrdnji toliko drske malicioznosti da nas uistinu osobno vrijeđa’, ističu kipari u svom pismu.

Nije dugo trebalo da dobiju odgovor iz Knina u kojem se pozivaju na stručnost Ocjenjivačkog suda i njegovu procjenu da nijedan rad nije zadovoljio. Iz Knina su im pisali navodeći da razumiju njihovo nezadovoljstvo, no ističu da su ipak oni kao Grad najviše razočarani razvojem događaja ‘jer niti jedan od autora koji je svoj rad prijavio na natječaj nije uspio osjetiti i kroz svoj rad utjeloviti snagu dr. Franje Tuđmana koju smo mi željeli pokazati kroz spomenik koji bi bio dignut njemu u čast’, navodi se u pismu.

Potom još pojašnjavaju da spomenik Tuđmanu kakav žele ‘mora biti poseban, drugačiji od svih do sada podignutih, s obzirom na važnost dr. Franje Tuđmana za Grad Knin i Oluju’, a dodaju i neke striktne naputke umjetnicima: 'želja Grada Knina kao naručitelja je da spomenik bude prepoznatljiv u povijesnom i simboličkom kontekstu Grada Knina npr. ljubljenje zastave, podignute ruke i sl., a to kroz niti jedan pristigli rad (po sada već poništenom natječaju) nismo dobili'.

Upitan da prokomentira taj naputak, Jurić nam kaže: ‘Kako ću napraviti Tuđmana tako da ljubi krpu? To može samo tako izgledati! Kao umjetnici, moramo imati slobodu u kreaciji. Ja sam figurativac, no neka taj natječaj dobije tko god napravi nabolje rješenje’, rekao je Jurić, na pismo kninskih gradskih struktura odgovorivši da je ‘autistično’ i da poštuje odluku gradonačelnice da se uzda u stručnost Ocjenjivačkog suda, no podsjeća da su i svi autori koji su bili prijavljeni na natječaj - struka.