liburnia film festival

Jubilarno izdanje LFF-a najavljuje četrdesetak recentnih hrvatskih dokumentaraca u Opatiji: Ovo su filmovi koje vrijedi pogledati

23.08.2022 u 12:28

Bionic
Reading

Opatijski 20. Liburnia Film Festival održat će se od 24. do 28. kolovoza a donosi 40-ak recentnih hrvatskih dokumentarnih ostvarenja, od čega 19 u konkurenciji za festivalske nagrade te 20-ak izvan konkurencije, kao i bogat program razgovora, tribina i edukacija

Filmovi u konkurenciji za nagrade prikazuju se na maloj Ljetnoj pozornici, a među njima će se naći čak osam dokumentaraca koji imaju svjetsku ili hrvatsku premijeru. Podsjetimo, uoči samog festivala porazgovarali smo i s njegovom direktoricom Jelenom Androić, kao i s programskim selektorom Oliverom Sertićem, a taj je razgovor dostupan klikom na ovu poveznicu.

Program u konkurenciji 20. Liburnia Film Festivala otvorit će u srijedu film "Mlungu - Bijeli kralj" Davida Lušičića, koji prikazuje život i probleme bivšeg zatvorenika Branimira, Riječanina koji je završio u južnoafričkom zatvoru zbog krijumčarenja 230 kilograma kokaina iz Južne Amerike. S autorom filma Lušičićem razgovarali smo nakon premijere filma tijekom posljednjeg ZagrebDoxa, a taj je intervju dostupan klikom na ovu poveznicu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: David Lušičić

Prva festivalska večer donosi i svjetsku premijeru filma "Nokturno" Silvije Bumbak, te još dva naslova, "In medias res" Ane Klepo te "Zaželi" Marija Papića.

O tome kome će pripasti šest od osam festivalskih nagrada (najbolji film, najbolja režija, produkcija, fotografija, montaža i dizajn zvuka) odlučuje međunarodni žiri koji čine snimateljica i dobitnica nagrade za najbolju fotografiju na 19. LFF-u Andrea Kaštelan, redatelj Mladen Kovačević, ravnateljica riječkog Art-kina Slobodanka Mišković, dizajner zvuka Jakov Munižaba te dramaturginja i scenaristica Ivana Vuković.

Gledatelji odlučuju o najboljem filmu prema izboru publike, a od ove godine festival je u suradnji s Art-kinom uveo novu nagradu - kritičarke/kritičara, nazvanu prema preminulom filmskom kritičaru, redovitom suradniku i pratitelju LFF-a, Opatijcu Draganu Rubeši, o kojoj će ove godine odlučivati filmska kritičarka Iva Rosandić.

Program filmova izvan konkurencije odvija se u Vili Antonio, gdje će prvoga dana festivala biti prikazana četiri naslova iz programa 'Regionale' koji promiče regionalne autorice i autore, "6 metara" (Vedran Ružić), "Tko je ovdje lud?" (Bernardin Modrić), te dvije svjetske premijere, "Delfin 70" (Michele Bulešić i Igor Popović) i "To što je ostalo" (Silvija Bumbak).

Popratni program donosi razgovore s autorima "Piće s autorom" u Caffe baru Eugenian te tribinu "Fair pay i radni uvjeti u kulturi" u Vili Antonio, gdje će dan kasnije Srđan Kovačević održati case study prošlogodišnjeg LFF-ovog pobjedničkog filma "Tvornice radnicima".

Ulaz na festivalske popratne programe je besplatan. Ulaznice (festivalske ili dnevne) za program na maloj Ljetnoj pozornici mogu se kupiti putem online sustava Mojekarte.hr ili na ulazu u Ljetnu pozornicu.

20. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija.