od 24. do 28. kolovoza

Na 20. LFF-u 19 filmova te osam premijera, donosimo sve detalje

28.07.2022 u 14:20

Bionic
Reading

Na 20. Liburnia Film Festivalu, koji se održava od 24. do 28. kolovoza u Opatiji, u konkurenciji za nagrade bit će prikazano 19 hrvatskih dokumentarnih filmova, među kojima su četiri svjetske i četiri hrvatske premijere, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Rijeci

Direktorica festivala Jelena Androić ustvrdila je da je LFF postao glavno mjesto okupljanja i razgovora hrvatskih dokumentarista. Festival privlači mnogo publike te ih je s godinama održavanja i odgojio te potaknuo na stvaralaštvo nove generacije autorica i autora, rekla je Androić.

Teme filmova ovogodišnjega festivala intimne su priče, često mlađih autorica. Više je esejističkih dokumentaraca s naglašenom vizualnom komponentom, a jedan od filmova dodiruje se rata u Ukrajini, navela je Androić.

Premijerno će se prikazati filmovi "Nokturno" mlade riječke redateljice Silvije Bumbak, "Posvećenje proljeća" također riječkih redatelja Hane Stojaković i Silvana Drpića, "Zavjet" crnogorskog redatelja Mladena Ivanovića i "WAR IS OVER" talijanskog redatelja s berlinskom adresom Stefana Obina. Tu su i premijerni naslovi "Miris poda" studentice Akademije dramske umjetnosti Katarine Lukec, "Tvornica filmova" profesora na toj akademiji Silvestra Kolbasa, "Novo kino Buje" Alessia Bozzera, čiji je "Trst, Jugoslavija" LFF-ova publika gledala prije pet godina i "Topografija razdiobe" multimedijskog umjetnika Bojana Gagića.

Androić je izdvojila i filmove umjetnika koji su poznatiji po djelovanju u drugim poljima umjetnosti. "Mjesta koja ćemo disati“ Davora Sanvincentija i "Diptih: Iz ljubavi u ljubav" Vlaste Delimar (Studio Render).

Za sudjelovanje na 20. LFF-u prijavljeno je 70-tak filmova. Izbornik je Oliver Sertić.

18 filmova izvan konkurencije

Uz filmove u konkurenciji za nagrade prikazat će se i 18 filmova izvan konkurencije. To su dokumentarni filmovi u produkciji partnera festivala, Restarta te film "Ekosuperjunaci" autora Ivana Uremović Gašić i učenika 4.a razreda opatijske Osnovne škole "R.Katalinić Jeretov".

Ove godine će se u sklopu festivala održati radni sastanak direktora dokumentarnih festivala u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu, s namjerom uspostave platforme suradnje.

Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, a suorganizator je Restart.