44 filma na programu

U ponedjeljak počinje 19. Liburnia Film Festival, Opatija postaje glavni grad hrvatskog dokumentarnog filma

22.08.2021 u 11:34

Bionic
Reading

U ponedjeljak, 23. kolovoza u Opatiji počinje 19. Liburnia Film Festival, s 44 hrvatska dokumentarna filma na programu, od kojih 22 u konkurenciji za nagrade

Dokumentarni filmovi u konkurenciji za festivalske nagrade - najbolji film po izboru žirija i publike, najbolja režija, fotografija, montaža, dizajn zvuka te najbolji regionalni film, prikazivat će se na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji. Peteročlani međunarodni žiri čine povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić, montažer i redatelj Vladimir Gojun, redatelj i umjetnički direktor Beldocsa Marko Grba Singh, organizator filmskih programa i predstavnik Kinedok mreže Szabolcs Szyrony te filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

 Najbolji film i nagradu publike festival nagrađuje novčanom nagradom a Restart tehničkim servisom izrade DCP-ja. AVC Zagreb prvi put vaučerom za kupnju filmske opreme u iznosima od 700 eura nagrađuje autore za najbolju fotografiju i najbolji dizajn zvuka, a ACER Hrvatska dodijelit će nagradu za najbolju montažu. Kao i prethodnih godina, Institut dokumentarnog filma – IDF te Balkan Documentary Center, nagrađuju najboljeg režisera i najbolji regionalni film. Svi nagrađeni dobit će originalnu statuu kastavskog umjetnika Saše Jantoleka.

 U petak, 27. kolovoza, prije proglašenja najboljih, publika će gledati dva dokumentarca nastala u produkciji suorganizatora Liburnia Film Festivala zagrebačke udruge Restart – "Letters to Nicholas" Dunje Ivezić i "Više od 35" Timyja Šareca. Festival će zatvoriti svjetska premijera filma "Enrico Marotti: Ovo je moj plov" Relje Dušeka o svjetskom prvaku u jedrenju na dasci iz Voloskog.

 U popratnom programu je studija slučaja filma Đure Gavrana "Jedna od nas", kao uvod u tribinu "Kad nasilje živi doma". Festival nastavlja popodnevne razgovore publike s autorima filmova prikazanih prethodnog dana. U pratećem filmskom programu je program Regionala s dokumentranim filmovima iz Primorsko-goranske i Istarske županije te retrospektiva filmova Đure Gavrana.  19. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, AVC Zagreb, ACER Hrvatska i drugi podupiratelji.