12. Dani Luke Botića

Izložbom i monografijom predstavljena naiva Cilike Dulić Kasiba

21.08.2021 u 15:27

Bionic
Reading

Nakon što su započeli u četvrtak u Kaštel Lukšiću, 12. Dani Luke Botića, koje organiziraju Đakovački kulturni krug i Udruga Opor-Botići iz Kaštela, u subotu su nastavljeni dvodnevnim programom u Đakovu

Đakovački dio programa započeo je u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera otvorenjem izložbe crteža Cilike Dulić Kasiba, slikarice naive, koja 90 godina živi i 70 godina stvara u Vojvodini. Izložbu njezinih crteža, kao i fotografija, dokumenata te videoprezentacija njezinog opusa, organizirali su Đakovački kulturni krug, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Spomen-muzej biskupa J. J. Strossmayera, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, te Osječko-baranjske županije.

"I bez formalnog obrazovanja, naivno stvaralaštvo Cilike Dulić Kasiba je snažno, jasno. Kroz naivu govori o identitetu Hrvata na prostorima Bačke, Vojvodine, o identitetu bunjevačkih Hrvata. Cilika Dulić Kasiba sjajno je umjetničko ime, brend hrvatske naive na prostoru vojvođanskih Hrvata i Srbije. Šteta što autorica nije mogla doći na ovu izložbu, rekao je likovni kritičar i stalni suradnik Spomen-muzeja Mirko Ćurić.

O životu i stvaralaštvu ove autorice govorila je dobra poznavateljica stvaralaštva C. D. Kasiba i urednica monografije o njoj Katarina Čeliković. "Jednostavna je to žena od 90 godina, s pet razreda osnovne škole i životom na salašu, no sa žarom u očima, iskrom za pokret, radnju, stvaranje. Sedam je desetljeća naivna slikarica, brend hrvatske naive u Vojvodini, Srbiji, u crtežu i slici. Žena je to koja je izabrala umjetnost i ona nju. Pošlo joj je za rukom da s 30 godina bude prepoznata u svom stvaralaštvu i potom dođe u sami vrh naivnog slikarstva. Pripada među 52 najbolja umjetnika naive u bivšoj državi, no ostala je i dalje živjeti na svom salašu. Mi, Hrvati u Vojvodini, ne cijenimo ju samo kao brend naive, nego i kao kroničara hrvatske opstojnosti na tom području", rekla je Čeliković.

Na otvorenju izložbe govorio je ispred Udruge Opor-Botići, jednog od organizatora Dana Luke Botića, Jurica Botić, rekavši kako i izložba crteža C. Dulić Kasiba potvrđuje da ova manifestacija njeguje kulturni život hrvatskog naroda gdje god on obitava.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Đakova Antun Galić.

U nastavku programa 12. Dana Luke Botića u Spomen-muzeju je predstavljena monografija „Cilika Dulić Kasiba“ Olge Šram, a potom i knjiga Lidije Bajuk „Međimurska popevka“, kao i knjiga Biserke Goleš Glasnović „Karpatski listići“. Predstavljen je i Zbornik Dana Luke Botića V. Dio programa u Spomen-muzeju posvećen je i hrvatskom etnografu, književniku, uredniku, novinaru i pedagogu iz Mađarske Đuri Frankoviću, a u povodu 5. godišnjice smrti.

Program 12. Dana Luke Botića nastavlja se u Rock baru King. U nedjelju, 22. kolovoza, na smrtni dan L. Botića, na njegovu će grobnicu na Gradskom groblju u Đakovu biti položen vijenac.

Program 12. dana Luke Botića bit će završen 18. rujna, u Gorjanima pokraj Đakova, gdje će, u Kulturnom centru Lucije Karalić, biti znanstveno-stručni skup u povodu 250. godišnjice rođenja Adama Filipovića Heidentalskog, svećenika, književnika i nakladnika.