Kelemenov pozdrav svijetu

Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju

12.04.2021 u 13:23

Bionic
Reading

Izložba "Kelemenov pozdrav svijetu“, posvećena osnivaču Biennala i jednom od najznačajnijih suvremenih skladatelja Milku Kelemenu, otvara se u utorak u Etnografskom muzeju

Ostvarena je u suradnji Muzičkog biennala Zagreb s Etnografskim muzejom u Zagrebu i Zavičajnim muzejom Slatina, koji je 2012. dobio donaciju Milka i Miroslave (Mele) Kelemen.

U toj se donaciji ističu osobni predmeti supružnika, a posebno mjesto predstavlja bogata fotodokumentacija s putovanja širom svijeta koju čini pedesetak albuma, koja će se predstaviti na zagrebačkoj izložbi.

Kako se napominje u najavi, putovanja su utjecala i na Kelemenov razvoj kao kompozitora, i sam govorio da su mu odlasci u Japan, Kinu, Indiju, USA, Egipat na Aljasku u Sovjetski Savez, Afriku, sva ta iskustva i utjecaji bili važni kako da se pronađu nove strukture i zvukovi u kojima misli, osjeća i radi.

"Objekt fotografiranja bili su više ili manje poznate građevine, ljudi i okolina, a njihov realistični prikaz odvodi nas na ta daleka mjesta. Fotografije tržnica, gradskih ulica gotovo da dočaravaju mirise, zvuke i uzavrelu atmosferu mjesta", napominje se u najavi.

"Nasuprot tome fotografije divljine, krajolika ili hramova dočaravaju osjećaj poštovanja, dubokog spokoja i uzvišenosti. Fizička, ali i iskustvena putovanja  supružnika Kelemen, odvode nas kao promatrače u drugi svijet pomalo stran i nepoznat većini, a ujedno prikazuje Kelemena kao svjetskog putnika – putnika svijeta", dodaje se. 

Izložba je dio predfestivalskog programa Muzičkog biennala Zagreb koji se službeno otvara 18. travnja i trajat će do rujna. S obzirom na pandemiju svoje slavljeničko izdanje u okviru kojega slavi 60 godina festivala, održat će u četiri programska bloka.

Izložba posvećena Kelemenu ostaje otvorena do 9. svibnja. Autor izložbe je  Srđan Đuričić iz Zavičajnog muzeja Slatina, a kustosica Željka Petrović Osmak iz Etnografskog muzeja.

sve osim nogometa

Učitavanje...