Galerija Vladimir Bužančić

Izložba mladog osječkog umjetnika Vinka Vidmara u Zagrebu: 'Žarištem' propituje pojam slobode unutar pandemije

02.04.2021 u 11:14

Bionic
Reading

Zagrebačka Galerija Vladimir Bužančić otvara u srijedu, 7. travnja, izložbu mladog nagrađivanog osječkog umjetnika Vinka Vidmara koji će postaviti ambijentalnu instalaciju "Žarište" kojom propituje pojam slobode unutar pandemije.

"Suvremeni je civilizirani svijet primoran provoditi epidemiološke mjere koje zadiru u temeljna ljudska prava kao što su pravo na slobodu kretanja i na slobodu okupljanja, što dovodi do javnih protesta u kojima se izražava sumnja u njihovu opravdanost i manipulaciju slobode građana", napominje se u najavi.

U galeriji posjetitelji će se moći slobodno kretati i biti aktivni sukreatori instalacije, no umjetnik je u zadani prostor ubacio suvremeno-tehnološki objekt kojim naglašava ugnjetavanje slobode.

Dao im je i pojašnjenja za sigurno kretanje prostorom, a izrečene upute bit će svojevrsni osvrt na mjere donesene pojavom koronavirusa te savjesno postupanje prilikom kretanja prostorom.

Posjetitelji će moći "isprobati“ koliko su odvažni u odnosu na postavljeni objekt te osjećaju li se odgovornima za sebe kao i za kolektiv u kojem prebivaju, ističe se u najavi.

Kako se dodaje, istodobna sloboda i ograničavanje kretanja proizvode ambivalentan osjećaj prema zadanim mogućnostima iz kojeg proizlazi strah, kakav smo mogli iskusiti tijekom "opsadnog“ stanja uzrokovanog pandemijom.

"Minimalističkim pristupom koji alarmira pažnju i svjesno kretanje prostorom, Vidmar nas uranja u realnost nametnute kulture straha od nevidljivog neprijatelja, ali upućuje i na svjesnost u kontaktu te odgovornost svakog od nas prema kolektivu u vremenima kada jedni ovisimo o drugima", napominje se.

Po riječima autora predgovora Igora Loinjaka, osim semantičkog potencijala zahvaljujući kojem djelo komunicira s aktualnim društveno-političkim zbivanjima, "Žarište" na svojoj oblikovnoj i tehnološkoj razni problematizira odnos čovjeka i moderne tehnologije.

Galerija predstavlja rad tog mladog umjetnika u okviru svoje programske koncepcije "Doktrina pandemije ili seruma istine globalnog Pandaemoniuma", vodeći se povijesnim iskustvom da su velike krize u društvu izrodile neka od najpoznatijih umjetničkih djela, a s ciljem poticanja umjetnika da se njihov rad nastavi bez obzira na globalnu krizu.

Vinko Vidmar (Osijek, 1988.) završio je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Osijeku te 2019. diplomski studij na Akademiji za umjetnost i kulturu (modul kiparstva) pod mentorstvom profesora Domagoja Sušca.

Predsjednik je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Osijeku, te pokreće i inicira mnogobrojne projekte i aktivnosti na lokalnoj i međunarodnoj razini, kao i međunarodne suradnje na području znanosti, umjetnosti i kulture.

Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi, koautor je spomenika Spomen-obilježje poginulim braniteljima 68. bojne Vojne policije na Sveučilišnom kampusu u Osijeku te je autor javne skulpture Kneževa čaša u Kneževim vinogradima.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima se izdvaja 1. mjesto na izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost u MSU-u Zagreb 2018.

Njegova izložba u Galeriji Vladimir Bužančić Centra za kulturu Novi Zagreb bit će otvorena do 30. travnja.