ŽIVOT IMIGRANATA

Izložba o kulturnom životu ruske emigracije u Dubrovniku nakon Oktobarske revolucije

16.11.2019 u 17:33

Bionic
Reading

Izložba 'Kulturni život ruske emigracije u Dubrovniku i nasljeđe balerine Olge Solovjove' otvorena je u subotu u dubrovačkoj Villi Čingrija, a donosi uvid u aktivan kulturni život ruskih imigranata u Dubrovniku u razdoblju nakon Oktobarske revolucije i Ruskog građanskog rata

Pomoćnik intendantice Dubrovačkih ljetnih igara za dramski program Saša Božić rekao je kako izložba želi prikazati načine na koje su građani Dubrovnika prihvatili ruske emigrante.

'Neki od njih Dubrovnik su koristili tek kao luku za proputovanje prema Zagrebu ili Europi, a neki su i ostali te sudjelovali u kulturnom životu grada. Poseban dio posvetili smo balerini Olgi Solovjevoj te njenom utjecaju na Dubrovačke ljetne igre', istaknuo je Božić te dodao kako izložba zrcali i vrijeme kakav je Dubrovnik nekad bio, ali i kakav je danas, kada treba pomoći ljudima u nevolji.

Kustosica izložbe Ana Marinković izjavila je kako je prostor Ville Čingrija izabran jer na najbolji način može govoriti o sudbini ljudi koji su u jednom trenutku morali pobjeći od svojih domova.

'Ova zgrada je i sama imala burnu prošlost. Vlasnik joj je bio tadašnji dubrovački gradonačelnik Melko Čingrija, koji je tada napisao i objavio dopis dobrodošlice, čime je najavio njihov novi život. Dao im je nadu da će im u Dubrovniku biti lijepo, a tako im je i bilo', objasnila je Marinković.

Dodala je kako je izložba podijeljena na dva dijela, gdje je na katu izložen dio iz međuratnog razdoblja s nekoliko novinskih članaka tog doba.

'Može se pročitati kako je Dubrovnik primao ruske izbjeglice, a kako su oni doprinijeli gradu organizacijom kulturnih događaja. Time su i postigli da ih se ne doživljava plitko kao žrtve, jer su u Dubrovniku nastavili svoj život u punini. U prizemlju je pak dio posvećen balerini Olgi Solovjevoj, koja je nakon Drugog svjetskog rata odigrala jako veliku ulogu u kulturnom životu grada', rekla je Marinković.

Autor umjetničke instalacije 'Nova soba' Luko Piplica istaknuo je kako se odlučio opisati ambijent mjesta u koji emigranti stižu. „Izbrusio sam stakla kao granicu koja upućuje na introspekciju u tom novom prostoru, kako bi se pokušalo stvarnost promatrati slobodno od same stvarnosti“, objasnio je Piplica.

U središtu izložbe su kulturne aktivnosti skupine ruskih izbjeglica koji su tijekom 20-ih godina prošlog stoljeća trenutni ili trajni zaklon našli na istočnom Jadranu, a predstavljen je i lokalni odjek dolaska imigranata te njihovo samoorganiziranje i produkciju kulturnih manifestacija tijekom međuratnog razdoblja i nakon Drugog svjetskog rata.

Djelovanje balerine O. Mihajlovne Solovjove preraslo u lokalnu legendu

Posebno je intrigantno osnivanje i djelovanje „ruskog kazališta“ u kasnije porušenoj zgradi uz tvrđavu Revelin, a među izdancima ovih ranih aktivnosti svakako se ističe lik balerine Olge Mihajlovne Solovjove, čija je prisutnost u kazališnom životu Dubrovnika i njegovih Ljetnih igara, kao i njena pedagoška plesna djelatnost, prerasla u lokalnu legendu.

Uz reprodukcije originalnih fotografija, portreta i tiskanog materijala, prikupljena su i posljednja živuća sjećanja suvremenika na Olgu Solovjovu u video formatu.

Uz izložbu će u subotu popodne predavanje 'Izazovi prihvata i integracije stranaca u europskom i domaćem kontekstu' u Festivalskoj palači održati Drago Župarić-Iljić.

Izložba je ostvarena u sklopu dvogodišnjeg kulturno-umjetničkog projekta 'Luka sanjara' („Port of Dreamers“) o stogodišnjoj povijesti migracija na europskom kontinentu, sufinanciranog sredstvima programa Europske unije 'Kreativna Europa' - potprogram kultura, a kojeg uz financijsku potporu i Ministarstva kulture RH provode Dubrovačke ljetne igre s partnerima Slovenskim narodnim gledališčem Maribor te organizacijom civilnog društva Kulturanova iz Novog Sada.