Dizajn i ilustracija 1969. – 1991.

Izložba najvažnijih radova Nedeljka Dragića području grafičkog dizajna i ilustracije

  • Autor: D. Su./Hina
  • Zadnja izmjena 24.02.2021 14:31
  • Objavljeno 24.02.2021 u 14:31
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Izložba "Nedeljko Dragić: Dizajn i ilustracija 1969. – 1991.", koja prvi put na jednom mjestu okuplja najvažnije radove tog istaknutog hrvatskog filmskog i likovnog umjetnika u području grafičkog dizajna i ilustracije, otvara se u petak, 26. veljače u zagrebačkoj HDD galeriji.

Hrvatsko dizajnersko društvo predstavlja plakate za kazalište i različite kulturne i turističke manifestacije i institucije, naslovnice knjiga, popularne maskote (Zagi), oblikovanje časopisa, reklamne filmove za domaće i strane naručitelje.

Kako je najavljeno, zbog epidemioloških pravila neće biti formalnog otvorenja, a tijekom trajanja izložbe bit će održan i videorazgovor s Nedeljkom Dragićem te nekoliko stručnih vodstava. Kustos izložbe je Marko Golub, a stručni suradnik Veljko Krulčić.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Po riječima Marka Goluba, Dragić je istaknuta umjetnička figura u našoj sredini, prije svega kao autor niza internacionalno višestruko nagrađivanih animiranih filmova, no njegov rad u kontekstu grafičkog dizajna ostao je pomalo u sjeni drugih, prije svega filmskih uspjeha.

"To je gotovo pa uobičajen slučaj s mnogim polivalentnim autorima poput Dragića, te je u neku ruku blizak situacijama koje smo imali priređujući posljednjih godina izložbe dizajna Gorana Trbuljaka, Sanje Iveković ili Dalibora Martinisa, gdje je također u neku ruku trebalo pokazivati kako dizajn za njih nije bio samo usputna fusnota, nego ozbiljna i kontinuirana profesionalna aktivnost čiji trag nije bio nezapažen", ustvrdio je u predgovoru izložbe.

Golub kaže kako kod Nedeljka Dragića, uz minimum znanja to uopće nije teško pokazati, a na ruku mu ide i nasljeđe popularne kulture nekadašnje Jugoslavije, primjerice, Zagi, službena maskota Univerzijade održane u Zagrebu 1987., apsolutno sveprisutna figura tog vremena, njegovo je djelo.

Njegovo su djelo i likovi s kutije žvakaćih guma Tin i Tina iz osamdesetih godina, a još jedna maskota, Vučko Zimskih OI u Sarajevu iz 1984. ostvarena je u Dragićevoj crtačkoj interpretaciji dizajna Jože Trobeca.

Biblioteka "Vjeverica" pamti se po Dragićevim naslovnicama i unutarnjim ilustracijama (Lažeš, Melita i Strašni kauboj Ivana Kušana, Mama, volim te i Tata, ti si lud Williama Saroyana i druge), kao i reklamni animirani filmovi koje je kontinuirano radio od 1964. do 2000-ih godina

Dizajnirao je i brojne plakate za Satiričko kazalište Jazavac i Komediju, bio je i likovni urednik najdugovječnijeg filmskog časopisa u Hrvatskoj, Filmska kultura, autor niza turističkih plakata Zagreba, kao i mnogih važnih kulturnih, filmskih i turističkih događanja, poput Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu (1984.) i Filmskog festivala u Sydneyu (1973.), špica za televizijske emisije (Nedjeljno popodne, 3,2,1 kreni) i filmske festivale (Pulski filmski festival).

"Gledajući sve to na okupu, uz neizbježan proces selekcije usmjeren na to da dizajnersku i ilustratorsku priču o Nedeljku Dragiću ispričamo u skromnom prostoru Galerije Hrvatskog dizajnerskog društva, nema nikakve dvojbe da je riječ respektabilnom dizajnerskom opusu koji je u nekim svojim segmentima izravno isprepleten s drugim, ranije spomenutim Dragićevim umjetničkim aktivnostima", ocijenio je Golub.

Izložba se može razgledati do 19. ožujka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!