TRAKAVICA SPLITSKOG LJETA

Ivo Baldasar praktički priznao da je poražen

15.01.2015 u 14:20

Bionic
Reading

Zahtjevi iz peticije koju je potpisalo preko 90 posto zaposlenika splitskog Hrvatskog narodnog kazališta ipak neće biti ostvareni: ravnateljica ovogodišnjeg Splitskog ljeta bit će glumica Senka Bulić, koju je ministrica kulture Andrea Zlatar imenovala usprkos protivljenju glumaca iz HNK-a, kao i gradonačelnika Ive Baldasar (SDP) i njegovog zamjenika Gorana Kovačevića (HNS)

Baldasar je u srijedu - nakon gotovo tri tjedna odgađanja - o problemu uspio razgovarati s ministricom kulture, a već u četvrtak ujutro stao je pred novinare i praktički priznao poraz. Nije prihvaćen zahtjev Splićana da intendant HNK-a ujedno bude i ravnatelj Splitskog ljeta, što je bila praksa u svih pedesetak godina postojanja ovog festivala izuzev razdoblja kada je kazalište vodio Duško Mucalo i koju se u ovom gradu smatra najlogičnijom, najekonomičnijom i najrazumnijom.

Navodno, za ovogodišnje izdanje Splitskog ljeta Bulić će biti 'umjetnička izbornica' koja će zajedno s intendantom te Festivalskim vijećem i Upravnim vijećem odlučivati što će se prikazivati, a financije će umjesto po planovima biti projicirane budžetom. Time bi se trebali izbjeći naknadni dugovi i neplaćeni računi, koji se pojavljuju gotovo svakog ljeta i opterećuju splitski HNK.

'Model koji će se primjenjivati ovoga ljeta smatrat ću prijelaznim modelom, a pravilnik će definirati jasnu ulogu intendanta i umjetničkog izbornika. Neodrživo je da moram financijski i moralno odgovarati za tuđi posao', kazao je intendant splitskog HNK-a Goran Golovko. On je, inače, po nedavnom stupanju na dužnost intendanta potpisao osobnu zadužnicu na iznos od 300 tisuća kuna koja garantira da će sanirati dugove zatečene iz prošlog razdoblja.

Po dogovoru u Ministarstvu kulture, koji bi se tek trebao konkretizirati, Splitsko ljeto bi od iduće godine trebalo postati potpuno nezavisna institucija, pravno se osamostaliti i zajedno s budućom Koncertnom dvoranom - koju upravo obnavljaju Ministarstvo i Grad Split - preuzeti financijsku i organizacijsku odgovornost. Postoji još nekoliko opcija, poput one da se Ljeto potpuno utopi u HNK i postane njegova četvrta velika sastavnica. Više će se navodno znati za tjedan dana, do kada bi Ministarstvo kulture trebalo pripremiti zakonske prijedloge za sve varijante.

'Čini mi se da je sve ostalo jednako, samo što je upakirano u drugi celofan. Razvidno je da naša peticija nije uvažena, no zanima me zašto nitko od predstavnika kazališta nije sudjelovao na sastanku u Zagrebu i pod kojim je argumentima naše 'izaslanstvo' popustilo u odnosu na ono što su govorili tjednima ranije', kazao je za tportal sindikalni povjerenik splitskog HNK-a Damir Punda.

'Informirat ćemo se i konzultirati pa potom odlučiti koji su sljedeći koraci', dodao je.