7. SUBVERSIVE FESTIVAL

'Imamo program za tri festivala'

29.04.2014 u 15:30

Bionic
Reading

Brojni programi 7. Subversive Festivala predstavljeni su danas na press konferenciji u Knjižnici Bogdan Ogrizović. Prema riječima organizatora, program je toliko bogat da bi se mogla 'napraviti tri festivala', no pitanje je koliko tema 'Moć i sloboda u doba kontrole' objedinjava sve što ovaj Subversive nudi

Iako se Subversive Festival od samoga početka veže za teoretičara Srećka Horvata, ovo je prva godina da se cijela manifestacija održava bez njegova sudjelovanja. Stoga je bilo zanimljivo vidjeti kako se Subversive razvija bez ekipa koja ga je programski pokretala, s obzirom na to da je produkcija festivala ostala udruzi Bijeli val koju vodi Nikola Devčić. On je na press konferenciji istaknuo da festival vidi kao 'platformu za stvaranje mreže alternative' te dodao kako ove godine nema Balkan Foruma, kojim se 'bavi tim koji je otišao'.

Zato će se Subversive ove godine baviti migracijama (u suradnji sa Zakladom Heinrich Boell), feminizmom (uz asistenciju Centra za ženske studije), pa čak i alternativnim energijama, za koje je zadužen Igor Grozdanić. U dva tjedna trajanja 7. Subversive Festivala (od. 3. do 17. svibnja) Devčić najavljuje prikazivanje 45 filmova i dolazak više od 100 gostiju, kao i neke inovacije, poput Suvremene škole humanistike, koja je usmjerena isključivo na studentsku populaciju.

Direktori Konferencije i Škole humanistike su Bernard Koludrović i Dunja Matić, koji su najavili bavljenjem tematikom 'odnosa pojedinaca i skupina prema mehanizmima kontrole neoliberalnog kapitalizma'. Među najzanimljivijim gostima ovogodišnjeg Subversivea su Guy Standing, autor utjecajnih knjiga o položaju prekarijata u suvremenoj ekonomiji, te Trinh T. Minh-ha, koja je ovogodišnja dobitnica nagrade za životno djelo. U pitanju je u svijetu utjecajna feministička teoretičarka i filmašica, čija se djela mogu kontekstualizirati i u kino-dvoranu i u galeriju, a ovo će biti prilika hrvatskoj publici da se bolje upozna s njezinim radom.


Festival otvara projekcija talijanskog filma 'Prezaduženi' redatelja Andree Segrea, nakon čega slijedi i razgovor s Viniciom Caposselom, jednim od protagonista filma. Prema riječima selektora filmskog programa Subversivea Dragana Rubeše, to je 'prikaz grčke krize kroz glazbenu priču', koja publici nudi otkrivanje specifičnog grčkog žanra 'autentične glazbe ribara, prostitutki i škverana'. U filmskom programu će biti prikazana i selekcija Queer Zagreba koja se bavi poviješću seksualnosti na film, a planira se i predstavljanje hrvatskog prijevoda ključnog djela Michela Foucaulta 'Povijest seksualnosti'.

Književni program Subversivea ove godine vodi pak Neven Vulić, koji je najavio '12 dana književnosti' i bavljenje kontroverznim temama poput obiteljskog nasilja, umjetnosti u zatvorima i tijelu u književnosti i realnosti, a sve se manje-više održava u dvorani Mueller Kina Europa.

Prema riječima organizatora, ovogodišnji Subversive ima toliko programa da se 'mogu napraviti tri festivala', no pitanje je kako će vjerna festivalska publika reagirati na ovu promjenu smjera. Konačan odgovor ćemo dobiti 17. svibnja, kada 7. Subversive Festival i službeno završava.