'Fiume o morte!'

Igor Bezinović dobio potporu Eurimagesa za svoj dokumentarni film o Rijeci u doba D'Annunzia

10.12.2021 u 14:34

Bionic
Reading

Eurimages je podržao film hrvatskog redatelja s 140 tisuća eura

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages podržao je ukupno 37 projekata, među kojima je i 'Fiume o morte!' hrvatskog redatelja i scenarista Igora Bezinovića, izvijestio je u petak Hrvatski audiovizualni centar.

Odluku o potpori iznosom od 140 tisuća eura hrvatskom dugometražnom dokumentarnom filmu, čiji je producent Restart, Eurimages je donio na 164. sjednici održanoj online 9. prosinca.

Producentica Vanja Jambrović rekla je kako su tim uspjehom dokazali da novi Bezinovićev film, iako se bavi povijesnim događajem od prije sto godina koji se dogodio u Rijeci, ima veliki međunarodni potencijal, kako zbog originalnog režijskog pristupa, tako i zbog relevantne suvremene teme jačanja nacionalističkih ideologija kojom se film u svojoj biti bavi.

'Ova financijska podrška će nam omogućiti da film do kraja snimimo na način kako smo i zamislili prije četiri godine kada smo s Igorom započeli razvijati projekt', istaknula je.

Film 'Fiume o morte!' bavi se događajima nakon Prvog svjetskog rata u kojima je talijanski pjesnik Gabriele D'Annunzio zauzeo grad Rijeku u rujnu 1919. godine, proglasivši je vlastitom mikronacijom, u pratnji od oko tisuću pobunjenih talijanskih vojnika.

Kako se dodaje u najavi filma, uslijedilo je kratko razdoblje u kojem je, prema mnogima, Rijeka postala svjetsko utočište umjetnika i slobodnih mislilaca, ali i mjesto bujanja ideje nacionalizma.

Projekt nastaje u koprodukciji s kućama iz Slovenije (Nosorogi) i Italije (Videomante).

Prije Eurimagesa podržao ga je i Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatsko društvo filmskih redatelja, Grad Rijeka, Grad Zagreb, Creative Europe Media, talijansko Ministarstvo kulture MIBACT, regionalni fond Friuli, Venezia Giulia i Slovenski filmski centar.

Osim toga, razvijao se i pitchirao u sklopu programa EKRAN + i EAVE 2019. godine.

Eurimages je europskim koprodukcijama sveukupno dodijelio 9.141,000 eura, od čega su, u kontekstu Strategije za ravnopravnost spolova Eurimagesa, 48,65 posto podržanih projekata djela redateljica.