25 NASLOVA

Motovun predstavio selekciju kratkih filmova, među njima četiri domaća od kojih će dva imati svjetsku premijeru

03.07.2020 u 13:48

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu, koji će se održati od 30. srpnja do 2. kolovoza, prikazat će se 25 kratkometražnih filmova odabranih između njih 674 prijavljenih, a pobjednik ulazi u konkurenciju za nagradu EFA.

Nakon pregledavanja čak 160 sati kratkog filma uratke za konkurenciju odabrali su Inja Korać i Andrej Korovljev.

'Zemlja je pritisnula tipkicu 'pause' na svom daljinskom upravljaču, no mikroorganizam kratkog filma uporno je odolijevao. Možda smo oskudijevali u kvascu i toaletnom papiru, ali u kratkim filmovima zacijelo nismo', rekao je selektor Andrej Korovljev.

Dodao je kako do zadnjeg trenutka nisu bili sigurni hoće li i na koji način održati festival, no tješila ih je činjenica da unatoč svemu imaju tako dobre kratke filmove.

Teme su raznolike, od teških, angažiranih i propitujućih do veselih optimističnih uradaka, a među odabranim filmovima su i četiri domaća, od kojih će dva imati svjetsku premijeru - 'Ništa' Stanislava Tomića prema priči Zorana Ferića te kolaž film 'Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio' redatelja Igora Bezinovića i Ivane Pipal.

Prikazat će se i 'Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali' redatelja Matije Pisačića i Tvrtka Raspolića, zabavni crtić o detektivki antiheroini, selektiran za prestižni festival u Annecyju te 'Potop' Kristijana Krajnčana, slovenski film s manjinskom hrvatskom koprodukcijom, koji je već privukao pozornost na festivalima u Clermont Ferrandu i Solunu.

Regiju predstavljaju i srpski 'Šerbet', redatelja Nikole Stojanovića koji dolazi sa Srcem Sarajeva za najbolji studentski film te crnogorski 'Posjet' Đorđa Vojvodića, koji u Motovunu ima svjetsku premijeru prije sudjelovanja na međunarodnim festivalima.

S Motovuna kažu da mnogi odabrani filmovi dolaze s najznačajnijih festivala kao što su Cannes, Berlinale, Clermont Ferrand, Toronto, a tu je i pobjednik SXSW Festivala.

Kratkometražni program doprinos neobičnoj godini

Po riječima selektorice Inje Korać, ovogodišnji program je njihov doprinos ovoj neobičnoj godini u obliku filmskog slavlja života kroz briljantne kratke filmove talentiranih autora i višedimenzionalne priče koje i kad se zabavljaju imaju nešto za reći.

'Ismijavaju rasizam na iznimno šaljiv i inovativan način (The Best Orchestra in the World), bave se odnosom prema običajima iz zaigrane dječje perspektive (Summer Fasting), a i kad pričaju o zahtjevnijim temama, ostavljaju prostor za ljepotu pa iranski redatelj o miniranoj granici s Kurdima govori kroz priču djece koja se tamo igraju svojim zmajevima (The Kite)', napomenula je.

U žiriju će biti Laurent Crouzeix, direktor festivala kratkih filmova u Clermont Ferrandu, Salette Ramalho, programska direktorica festivala Curtas Vila do Conde u Portugalu te Jiří Havlíček, redatelj filma Rekonstrukcija, prošlogodišnjeg pobjednika Motovuna, koji je osvojio nominaciju za EFA.

'Naš je prošlogodišnji pobjednik ušao u pet finalista za nagradu Europske filmske akademije – što ukazuje da je naš program zadovoljavao najviše standarde', ustvrdio je Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala.