RADIO-DRAMA

Hvar ipak ugošćuje Međunarodni festival Prix Marulić

15.02.2016 u 15:11

Bionic
Reading

U gradu Hvaru od 21. do 27. svibnja ipak će se održati jubilarni dvadeseti Međunarodni festival igrane i dokumentarne radio-drame – Prix Marulić. Iako je bilo najavljeno da se festival neće moći održati, Hrvatska radiotelevizija uspjela je, na radost brojnih obožavatelja i sudionika iz cijelog svijeta, pronaći način da se festival nastavi

Prix Marulić se pod sloganom 'Starim tekstovima u pohode' održava još od 1997., a posvećen je temama i tekstovima nastalima do 1921. Njegova je posebnost i u tome što se održava u otvorenim izvornim hvarskim kulturnim i povijesnim prostorima, kao što su staro hvarsko kazalište, blagovaonica i predvorje franjevačkoga samostana, vrt ljetnikovca Hanibala Lucića, ostaci crkve svetog Marka itd.

Tijekom devetnaest godina na festivalu je sudjelovalo više od devedeset radijskih kuća i neovisnih producenata iz četrdeset i četiri države. Uz svakodnevne razgovore o slušanim emisijama, kojih je dosad bilo 771, festival ima bogat popratni program poput autorskih večeri najuglednijih svjetskih radiofoničara, koncerata i performansa.

Posebnost su festivala i rasprave u kojima otvorenim razgovorima i razmjenama iskustava sudjeluju svi sudionici i tako igraju aktivnu ulogu i u izboru pobjedničkih emisija.

'Već se tradicionalno na festivalu Prix Marulić okupljaju radijski znalci iz cijeloga svijeta koji predstavljaju svoja djela utemeljena na svjetskoj kulturnoj baštini. Nakana je festivala poticati izvornu radiofonijsku izražajnost kojoj tradicija čini predložak, ishodište i izazov. Tako su na festival dobrodošli svi radiofonijski oblici zasnovani na starim tekstovima odnosno nematerijalnoj kulturnoj baštini, a nastali do 1921., kad je prikazana prva radio-drama', izjavila je umjetnička ravnateljica festivala Stephanie Jamnicky.

Festivalsko natjecanje odvija se u trima kategorijama: Igrana radio-drama, Dokumentarna radio-drama i Male forme. Dobrodošle su ponajprije one emisije koje svojemu sadržaju pristupaju na istraživački i suvremen način. Međunarodni ocjenjivački sud svake godine proglašuje i nagrađuje po tri najkvalitetnije produkcije u svakoj od spomenutih kategorija.

Točan broj prijavljenih odnosno odabranih djela znat će se krajem ožujka, a očekuje se približno jednak odaziv kao i prošle godine, kad se nakon predodabira predstavilo 45 igranih i dokumentarnih ostvarenja iz 19 država te 26 državnih i nezavisnih produkcijskih kuća.

Preispitivanje su i ponovno otkrivanje bogatstva svjetske (pa tako i hrvatske) baštine glavni razlog i smisao postojanja toga festivala s pomoću kojega HRT svijetu otkriva bogatstvo hrvatske kulturne prošlosti. U uzajamnome se odnosu svjetska kulturna baština susreće sa sadašnjim trenutkom.

'Nakon 19 godina možemo bez lažne skromnosti primijetiti kako Prix Marulić uspijeva u jednoj od svojih početnih namjera da suvremenom slušatelju približi ostvarenja iz književne baštine pojedinih naroda te potakne medijske kuće na proizvodnju takvih programa. Bogatstvo druženja i razmjene iskustava te mogućnost usporedbe raznovrsnih pristupa što ih Prix Marulić pruža nedvojbeno može pridonijeti još kvalitetnijemu i suvremenijemu spoju radiofonije i zajedničkoga nam duhovnoga nasljeđa', tvrdi Stephanie Jamnicky.

Hrvatska radiotelevizija sudjelovanjem na festivalu Prix Marulić aktivno se uključila u očuvanje nematerijalne baštine, na međunarodnoj je razini promicatelj radiofonskoga stvaralaštva, a ovogodišnjim se dvadesetim festivalskim izdanjem pridružuje svečanomu obilježavanju devedeset godina postojanja Hrvatskoga radija i šezdeset godina postojanja Hrvatske televizije.