OD MEŠTROVIĆA DO BUĆANA

Hrvatsku predstavlja više od 60 umjetničkih programa

12.07.2012 u 12:55

Bionic
Reading

Pišući o smrti našeg poznatog slikara Josipa Račića, koji je pronađen ustrijeljen u pariškoj hotelskoj sobi, A.G.Matoš napisao je kako 'hrvatska smrt ima više ukusa od hrvatskog pučanstva'. Više od jednog stoljeća od te smrti, možda i najvećeg talenta našeg modernog slikarstva, hrvatska suvremena likovna umjetnost dobila je priliku izvršiti svojevrsni kulturni desant na tu danas jednako važnu i kulturno značajnu pozornicu

Naime, u sklopu tradicionalne francuske manifestacije 'Kulturne sezone', koja se održava od 1985. godine, Hrvatskoj je pripala čast da sezonski predstavi svoju baštinu i suvremenu umjetnost, i to kao prva zemlja jugoistočne Europe. Pod službenim nazivom 'Croatie, la voici! – Festival de la Croatie en France' (Hrvatska, ovdje – Festival Hrvatske u Francuskoj), u četiri mjeseca, koliko će trajati gostovanje u domovini Asterixa i Obeliksa, diljem Francuske predstavit će se oko 60 umjetničkih programa, od čega se više od jedne trećine odnosi na suvremenu likovnu umjetnost, film i baštinu.

Početak Festivala označava samostalna izložba konceptualnog umjetnika Mladena Stilinovića u Galeriji GB Agency koja će biti otvorena 13. rujna u sklopu Festival d'automne, jednog od najuglednijih festivala u Francuskoj. Zatim 17. rujna slijedi izložba 13 skulptura Ivana Meštrovića u Muzeju Rodin, koja će kroz korespondenciju, Meštrovićeve pisane uspomene na Rodina i dijalog njihovih najznačajnijih radova pokazati veze između ta dva umjetnika.

U Domu svjetskih kultura u Parizu 20. rujna predstavit će se glazbeni izričaj ojkanje, koje je 2010. godine uvršteno na UNESCO-ovu listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a svečano otvaranje cijelog festivala bit će 9. listopada u Muzeju Cluny, jednom od najznačajnijih europskih muzeja srednjovjekovne umjetnosti, u kojem će se otvoriti izložba 'Srednjovjekovna umjetnost u Hrvatskoj' autora Nikole Jakšića te predstaviti 40 remek-djela srednjovjekovne umjetnosti iz hrvatskih riznica nastalih u periodu od 9. do 14. stoljeća.

Apoksiomen će biti izložen u Louvreu

Tijekom trajanja jedne od najznačajnijih fotografskih manifestacija u svijetu, Mois de la Photo, u izboru cijenjenog fotografa Petera Knappa, izlagat će fotografije (10. listopada – 27. studenog) sedmero naših fotografa: Tošo Dabac, Đuro Janeković, Mladen Tudor, Boris Cvjetanović, Ivan Faktor, Marko Ercegović i Jelena Blagović.

Autorski i eksperimentalni film predstavit će se tijekom šestodnevnog ciklusa (12.-17. listopada) u Centru Georges Pompidou, i to kroz presjek filmova, od avangardnih ostvarenja Oktavijana Miletića 30-ih godina prošlog stoljeća, preko filmova Vlade Kristla, Tomislava Gotovca i Ivana Martinca, do suvremenih autora Ivana Ladislava Galete, nedavno preminule Brede Beban i mlade Ane Hušman.

Samostalna izložba zanimljivog mladog suvremenog videoumjetnika Damira Očka bit će otvorena 15. listopada u pariškom novootvorenom centru za suvremenu umjetnost, Palais de Tokyo, a 30. listopada održat će se hommage Ivanu Picelju, jednom od najznačajnijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, u Galeriji Denise Renée, u kojoj je taj umjetnik izlagao još 50-ih godina prošlog stoljeća.

Prvo veliko predstavljanje dizajnerskog opusa Borisa Bućana u Francuskoj bit će održano u Lieu du Design, novootvorenom centru za suvremeni dizajn u Parizu. Bućan će se predstaviti (8. studenog – 12. siječnja 2013) plakatima iz 80-ih godina prošlog stoljeća koji su nastali tijekom suradnje s najznačajnijim hrvatskim kulturnim institucijama, a koji su sada dio prestižnih muzejskih zbirki poput MoMA-e u New Yorku i Muzeja dekorativnih umjetnosti u Parizu.

Središnji događaj Festivala svakako je izlaganje brončanog kipa Apoksiomena u Muzeju Louvre, otkrivenog 1996. godine u lošinjskom podmorju. Rijetko umjetničko djelo neprocjenjive vrijednosti bit će izloženo 20. studenog u centralnom prostoru, rotondi, kod samog ulaza u antički postav slavnog muzeja, a jedan od naših najuspješnijih međunarodnih projekata koji su osmislili Olinka Vištica i Dražen Grubišić Muzej prekinutih veza, prvi put će se predstaviti (19. prosinca - 20. siječnja 2013) u Francuskoj, i to u pariškom centru za performativne, vizualne i istraživačke umjetnosti, Le Centquatre.

Olinka Vištica i Dražen Grubišić u Pariz putuju sa svojim uspješnim projektom Muzej prekinutih veza

Treba istaknuti i netipičnu izložbu 'Oslikane mete streljačkih društava' koja će biti otvorena (20. prosinca – travanj 2013) u Muzeju lova i prirode u Parizu, a osnovu izložbe čine oslikane mete koje se nalaze u vlasništvu gradskih muzeja Zagreba, Varaždina i Osijeka. Ta specifična umjetnička praksa nepoznata je u Francuskoj, a izložba će pokazati radove nastale u 18. stoljeću u kreativnom dijalogu s djelima suvremenih autora čija je tema ljudsko tijelo.

Od ostalih događanja spomenimo da u okviru Festival d'automne sudjeluju i videoumjetnici Dalibor Martinis, Renata Poljak, Andreja Kulunčić, David Maljković i Igor Grubić koji će se predstaviti u sklopu videoprograma naslovljenog 'East Side Stories' u Palais de Tokyo, a naši strip umjetnici svoje će umijeće pokazati (28. - 30. rujna) u kultnom pariškom prostoru La Rotonde.

U okviru poznate manifestacije La Nuit Blanche predstavit će se putujuća izložba 'Simplon Express', a u ciklusu performansa, od rujna do prosinca, na nekoliko pariških lokacija (Hotel Particulier Montmartre, Generateur, Labo A235) nastupit će naši najpoznatiji performeri Vlasta Delimar, Slaven Tolj, Siniša Labrović, Zlatko Kopljar, Marko Marković i drugi.

U sklopu 25. izdanja etabliranog festivala videoumjetnosti Les Instants Vidéo u Marseilleu (5. - 11. studenog) projekcije će imati Renata Poljak i Dan Oki, a tijekom filmskog festivala u Amiensu (14. - 28. studenog) prezentirat će se panorama hrvatskog filma, od hommagea Branku Baueru do popratnog programa posvećenog animaciji s fokusom na Zagrebačku školu crtanog filma. U studenom se organizira i Tjedan hrvatskog filma koji će pratiti poseban tematski dodatak u svjetski uglednom filmskom časopisu Cahiers du Cinéma.

Program festivala koncipirale su izbornice dviju zemalja Seadeta Midžić iz Hrvatske te Isabelle Delage iz Francuske, a cilj projekta je, uoči skorašnjeg hrvatskog ulaska u Europsku uniju, pokazati francuskoj publici da osim sunca i mora Hrvatska ima zanimljivu kulturu, povijest i suvremenu umjetnost.