12. listopad

Izložba 'Zato što sam mogao' Mladena Stilinovića u Galeriji Prozori

11.10.2022 u 12:02

Bionic
Reading

Izložba 'Zato što sam mogao' Mladena Stilinovića, jednog od najizlaganijih hrvatskih umjetnika na međunarodnoj sceni suvremene umjetnosti, otvara se u srijedu, 12. listopada, u zagrebačkoj Galeriji Prozori

Taj istaknuti konceptualni umjetnik (Beograd, 1947. - Pula, 2016.) živio je i radio u Zagrebu, a u svom je radu istraživao kompleksne teme suodnosa ideologije, rada, novca, jezika i boli.

Na ovoj izložbi, kojoj su kustosice Branka Stipančić i Irena Bekić, ostvaruje se direktni dijalog između umjetnika i publike, te propituje priroda stvari, moći jezika i suština umjetnosti, ističe se u najavi.

Po riječima Irene Bekić, umjetnik jednostavnim gestama - kao što su kratke poruke ispisane rukom - pokazuje da je percipirana stvarnost zamućena jezičnim konvencijama, ideologijom ili osobnim mitologijama.

"Plasirani često kao šala ili provokacija, predstavljeni radovi su duhovita invazija na ustaljeno razmišljanje, subverzija poznatoga, poziv na otpor. Ne radi se, pritom, o velikim bunama, naprotiv Stilinovićeva mjera i jest svakodnevica", ustvrdila je u predgovoru izložbe.

Bekić kaže kako su to beznačajni i automatizirani izrazi i situacije koje izvlači iz gomile propitujući njihovu krhkost i stalnost istovremeno. "On ne traga niti nudi krajnje odgovore. Njegova je mjera sloboda, mogućnost da se kaže i prkosi. Pritom je apsurd koji proizvodi jednako bolan, kao i zabavan".

Oslanjajući se na te aspekte Stilinovićevog rada, kustosice koriste prostor knjižnice kao mjesto srodnog simboličkog sistema, dodatno se fokusirajući na dječji odjel i dječju publiku.

Mladen Stilinović (1947. – 2016.) izlagao je na prestižnim međunarodnim izložbama i bijenalima poput Venecijanskog bijenala i Documente, a radovi su mu dio brojnih muzejskih kolekcija.

Njegova izložba u Galeriji Prozori (Knjižnica S. S. Kranjčevića) bit će otvorena do 30. listopada.