DIZAJNERI U BERLINU

Hrvatski proizvodi za domove nove generacije

24.10.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Tepih načinjen od gume i stolić posve sastavljen od drvenih pladnjeva samo su neki od radova mladih hrvatskih dizajnera koji će bit predstavljeni na međunarodnom sajmu Qubique u Berlinu

Sajam Qubique, novo je sastajalište kreativaca posvećenih dizajniranju namještaja, kao i svih ljubitelja namještaja nove generacije. Sajam će se održati od 26. do 29. listopada u Berlinu, a osim njegove teme, zanimljiva je i lokacija na kojoj se održava – prostor stare berlinske zračne luke Tempelhof. Za razliku od velikih sajmova, organizatori Qubiquea ističu da će predstaviti proizvode koji su visokokvalitetni, jedinstveni i originalni.

Upravo su te kriterije zadovoljili radovi nekolicine domaćih dizajnera koje je odabrao Davor Silov iz grupe Atmosfera te će uz financijsku podršku Hrvatske gospodarske komore, bit predstavljeni na Qubiqueu.

U Berlin putuje zanimljivi stolić Porthos, čije su autorice Mia Bogovac, Dora Đurkesac i Maša Milovac. Stolić za dnevni boravak je sastavljen u cijelosti od odvojivih pladnjeva koji se slažu jedan u drugi. Dizajnerice Bogovac, Đurkesac i Milovac, na ideju su došle razmišljajući o funkcionalnosti malih stolića, te kreirale cjelinu koja funkcionira kao stol, dok se istovremeno svaki njegov element može koristiti zasebno, bilo kao pladanj ali i kao spremnik.

'Autorice još uvijek skupljaju ponude proizvođača, a stolić je oduševio pripadnice nježnijeg spola jer u njega na brzinu mogu pospremiti stvari', šaljivo je istakla Mia Bogovac.

Zbog lakoće održavanja, domaćice je već imao prilike osvojiti tepih od reciklirane gume – Coil, autorice Maje Mesić, koji će također bit predstavljen na Qubiqueu. Posve je načinjen od reciklirane gume, a zbog materijala može se koristiti na otvorenim i zatvorenim površinama, ujedno je i dobra termalna izolacija. Mesić u Berlin nosi i Boye, pastele ergonomski prilagođene kretanju, inače nagrađene i Red Dot nagradom, 2008. u Singapuru.

Grupa Atmosfera, bračni i poslovni partneri Bernarda i Davor Silov, predstavit će svoj Boomerang namještaj, već poznat svjetskoj i domaćoj publici. Slogan Boomerang namještaja glasi: jedan oblik, bezbroj mogućnosti. Inspirirani oblikom bumeranga, Bernarda i Davor Silov osmislili su namještaj koji ima mogućnost preobražaja, ovisno o želji odnosno potrebi konzumenta. Elementi načinjeni od hrastovine mogu se slagati u stoliće, klupe, vješalice, stolice i ležaljke.

Tu su i radni stol Secret Air, noćni ormarić Secret Story i tabure Cupid dizajnerice Željke Kavran. Stolić Secret Air dizajnom nas vraća u prošlost, a dopadljivim ga čini pastelno plava boja. Poput već ranije predstavljenih radova i Kavran voli mogućnost preobrazbe, pa se njezin retro tabure Cupid može nadograđivati ili pak djelovati kao samostalna cjelina.

Stolić Olio

Vođena mišlju ne stvarajmo smeće Ana Tevšić kreirala je stolić Crooked, načinjen posve iz jednog komada. U Berlin nosi i svoje svjetiljke Twister, namijenjene kako navodi, ljubiteljima minimalizma dinamične osobnosti. Svjetiljke su načinjene spajanjem aluminijskih ploha te se rotiraju oko vlastite osi.

Iako teži samo tri kilograma stolić dizajnerice Kristine Volf nazvan je Olio. Dolazi u dvije boje, sivoj i žutoj i u dva materijala. Sivi je napravljen od aluminijskog pletiva, a žuti od kevlara. Zbog visine od nešto više od 30 i širine oko šezdesetak centimetara, idealan je za sve koji žive u manjim stanovima.

Za kraj tu je i nagrađivani dizajnerski trojac Grupa, Tihana Gotovuša, Filip Despot i Ivana Radovanović koji će u Berlinu predstaviti praktične jastuke za sjedenje Pilot, jednostavnu vješalicu Figura i podnu svjetiljku Model. Svjetiljku Model imali prilike vidjeti u Muzeju za umjetnost i obrt u sklopu izložbe Hrvatskog dizajna 2010. godine kao i na jednodnevnoj izložbi Reaktora. Idealna je za ljubitelje minimalizma te zbog svoje jednostavnosti ne ne opterećuje prostor za koji je namijenjena.