ULAZ - BESPLATAN

Hrvatski filmovi na festivalu u Rimu

03.10.2020 u 15:47

Bionic
Reading

Balkan Film Festival, koji se održava od 8. do 11. listopada u art kinu Casa del Cinema u Rimu, predstavlja i četiri hrvatska filma, od kojih su tri manjinske koprodukcije

Cilj festivala je upoznati talijansku publiku s odabranim filmskim ostvarenjima iz zemalja balkanske regije, koja zajedno čine jednu od najraznovrsnijih kinematografija u Europi, ističe se u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra.

Osim s HAVC-om Balkan Film Festival održava se u suradnji s filmskim centrima Albanije, Bugarske, Grčke, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

Prikazat će izbor najzanimljivijih dugometražnih filmova iz regije, među kojima je i "Glas" Ognjena Svilića te tri hrvatske manjinske koprodukcije: slovensko-hrvatsko srpski film "Izbrisana" redatelja Mihe Mazzinija, makedonsko-hrvatsko-srpski "Grudi" Marije Perović i albansko-talijansko-makedonsko-hrvatski "Moje jezero" redatelja Gjergja Xhuvanija.

Festival će otvoriti dokumentarni film nominiran za nekoliko prestižnih nagrada, "Medena zemlja", autora Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova.

Festivalom se nastoji i potaknuti aktivno uključivanje filmskih centara regije u inicijative Ministarstva kulturnih dobara i aktivnosti i turizma Republike Italije (Mibact) i talijanskog Nacionalnog udruženja kinematografske, audiovizualne i multimedijalne industrije (ANICA) za pokretanje novih suradnja između Italije i Balkana.

"Cilj je poticanje zajedničkih i multilateralnih programa sa svrhom jačanja suradnje i mogućnosti filmskih koprodukcija, poduprtih kvalitetnim procesima integracije na razini čitave Europe", napominje se.

Ulaz na festivalska događanja je besplatan.