AVIGNON

Hrvatska umjetnica na najpoznatijem kazališnom festivalu

15.07.2011 u 10:54

Bionic
Reading

Barbara Matijević i Giuseppe Chico sudjeluju dvjema predstavama, 'Tracks' i 'Forecasting', na vjerojatno najpoznatijem europskom kazališnom festivalu, onom u Avignonu

Festival u Avignonu, u trajanju od 6. do 22. srpnja, standardno se drži kao jedno od važnijih zbivanja u kazališnom kalendaru Europe, mjesto na kojem se redovito istražuju nove kazališne tendencije. Na ovogodišnje izdanje pozvana je, među četrdesetak predstava, i hrvatska umjetnica Barbara Matijević, čije će dvije predstave, 'Tracks' i 'Forecasting', realizirane u suradnji s Giuseppeom Chicom, biti predstavljene u biranom društvu francuske kazališne manifestacije. Zanimljivost gostovanja, koja su zakazana za 21. i 22. srpnja, jest što se radi o prvoj pozvanoj hrvatskoj autorici u službenu selekciju festivala.

Kazališni duo Matijević/Chico, nakon pariškog centra Georges Pompidou i Kaaitheatera u Bruxellesu, bilježi tako još jedan relevantan međunarodni nastup. Njihovi su projekti, hibridni žanr na granicama plesa, performansa i kazališta, predstavljeni kao poetski i ludički komentari na potrošačko društvo koji, unutar vlastite fluidne strukture, grade paralelni i pomaknuti narativ.

Za 65. izdanje festivala u Avignonu kao selektor odabran je francuski koreograf Boris Charmatz. U programu festivala najviše medijske pažnje očekivano izaziva nastup Juliette Binoche u Strindbergovoj 'Gospođici Juliji' u režiji Frederica Fisbacha, nastup Jeanne Moreau u Genetovom 'Osuđeniku na smrt' te 'I am the wind' Jona Fossea u režiji Patricea Chéreaua. Uz dva djela selektora Borisa Charmatza, u ekstenzivnom plesnom programu pažnju privlači i novi rad znane belgijske koreografkinje Anne Terese de Keersmaeker.