prikazat će i murinu

Hrvatska u fokusu 24. Međunarodnog filmskog festivala u Guanajuatu

21.07.2022 u 09:37

Bionic
Reading

Jedanaest hrvatskih kratkometražnih filmova i nagrađivani film Antonete Alamat Kusijanović Murina bit će prikazani u programu Zemlja u gostima na 24. Međunarodnom filmskom festivalu Guanajuato u Meksiku, a dva animirana filma bit će prikazana i u službenoj konkurenciji

Kako je priopćio Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), fokus program "Zemlja u gostima: Hrvatska" publici će predstaviti četiri baštinska filma Zagrebačke škole crtanog filma: "Kauboj Jimmy" (1957.), "Krava na mjesecu" (1958.) i "Igra" (1962.) oskarovca Dušana Vukotića te "Posjet iz svemira" Zlatka Grgića (1964.), za koji Vukotić potpisuje scenarij.

Bit će prikazani i suvremeni naslovi nastali u produkciji ili koprodukciji Zagreb filma "Vidiš li ih ti?" Brune Razuma, "Sotonin sin" Marka Dješke (ALU) i "Ljubav i prijevozna sredstva" Draška Ivezića (koproducent je Jadranska animacija). Tu je i film "Kolinje" Marka Dješke (ALU) za koji je Zagreb film prodajni zastupnik.

U programu posvećenom Hrvatskoj predstavljaju se i drugi nagrađivani radovi nastali u produkciji ili koprodukciji kuće Jadranska animacija: "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke, "Manivald" Chintis Lundgren (Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio, Estonija) te "Toomas ispod doline divljih vukova" Chintis Lundgren.

Uz animirane filmove prikazat će se i nagrađivani dugometražni igrani prvijenac Antonete Alamat Kusijanović "Murina".

  • +9
Prizori iz filma 'Murina' Izvor: Promo fotografije / Autor: MARIO TOPIC, promotivne fotografije

Hrvatski filmovi zastupljeni su i u službenoj konkurenciji festivala pa će tako animirani filmovi "Izlet" Ane Horvat (Kreativni sindikat) i "Pisma na kraju šume" Jelene Oroz (Bonobostudio) biti prikazani u sekciji namijenjenoj filmovima za djecu.

Osim toga, animatori i producenti te suosnivači kuće Jadranska animacija Marko Dješka i Draško Ivezić sudjelovat će na konferenciji posvećenoj svijetu animacije, na kojoj će se umrežavati, predstavljati i razgovarati animatori iz Meksika, Poljske i Hrvatske.

Usto, Ivezić je član tročlanog međunarodnog žirija nacionalnog natjecanja kratkometražnih filmova, a održat će i predavanje o pitchingu na kojem sudjeluju autori projekata u razvoju koji se predstavljaju na festivalu. Dješka će održati radionicu crtanja i animacije za djecu i mlade.

Festival se ove godine odvija od 21. do 31. srpnja u tri grada meksičke države Guanajuato, Leónu, San Miguelu de Allende i Irapuatu. U sklopu festivala prikazat će se 181 film, od čega je 128 u konkurenciji.

Međunarodni filmski festival Guanajuato jedan je od najvažnijih festivala u Srednjoj Americi, a pobjednički filmovi u kategorijama kratkometražnog igranog filma, kratkometražnog dokumentarnog filma i kratkometražnog animiranog filma direktno su kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar.