novi projekt

HNK Zagreb: Započela radionica Čitanje Krleže

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 08.10.2021 14:00
  • Objavljeno 08.10.2021 u 14:02
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo / HNK

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ove jeseni otvorilo je svoje dvorane za pokuse te je pozvalo gledateljice i gledatelje na radionicu Čitanje Krleže. Jučer je održan prvi radionički susret kojim je zagrebački HNK zakoračio u novi projekt kojim podsjećamo zašto je čitanje Miroslava Krleže esencijalno za našu kulturu

'U Dramskoj pokusnoj dvorani, u kojoj i inače čitaćim probama započinje svaki dramski proces našeg kazališta, započeli smo čitanje Krležinog Kraljeva i uronili u svijet njegovog fascinantnog sajmišnog panoptikuma. Od trenutaka kada je Krleža napisao ovu ekspresionističko remek djelo prošlo je više od sto godina, ali naše su polaznice već u prvim recima njegovih didaskalija nepogrešive prepoznale suvremenost i svevremenost ovog barda hrvatske književnosti', rekla je dramaturginja Jelena Kovačić (koja zajedno s ravnateljem Drame Ivicom Buljanom moderira cijelim projektom), a stoji u priopćenju.

Istraživanje što nam Krležino Kraljevo znači danas, kako mu pristupiti, koji su mu izvedbeni potencijali, te gdje u našoj svakodnevici prepoznajemo njegovu buku i bijes, trajat će šest tjedana. Veselimo se sljedećem susretu na kojem nam se pridružuju i glumci ansambla Drame, te na kojem nastavljamo istraživati zašto je Krležu toliko važno čitati i danas, izjavila je Jelena Kovačić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!