od 14. do 16. listopada

Festival Dance INN predstavlja nove radove Isabelle Schad, Anje Bornšek i Ane Kreitmeyer

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 08.10.2021 13:52
  • Objavljeno 08.10.2021 u 13:54
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Boštjan Lah

Ovogodišnje izdanje Dance INN festivala - pop up festivala usmjerenog na suvremenu plesnu i izvedbenu umjetnost i live art koji se već petu godinu održava u organizaciji kazališne skupine de facto kroz tri će dana – od 14. do 16. listopada predstaviti tri raznovrsna projekta. Svoje će aktualne radove tijekom narednom tjedna u Zagrebačkom plesnom centru predstaviti njemačka umjetnica Isabelle Schad, slovenska plesačica i koreografkinja Anja Bornšek te domaća koreografkinja Ana Kreitmeyer i Studio za suvremeni ples

Isabelle Schad njemačka je umjetnica poznata po dugogodišnjoj suradnji za zagrebačkom plesnom scenom (nagrađena njemačkom nacionalnom plesnom nagradom za koreografkinju godine u 2019.), a predstava PERSONNE koju je realizirala u suradnji s francuskim vizualnim umjetnikom Laurentom Goldringom treće je njeno gostovanje na festival Dance.INN, stoji priopćenju.

Polazeći od značenja riječi personne - koja na francuskom znači osoba, ali može značiti i nitko te zapravo kao da sadrži sve slojeve koje identitet može okupiti - autori se u ovom radu fokusiraju isključivo na koreografiju lica. Ovaj rad kreira i predstavlja različita lica isključivo kroz rad ruku, omogućavajući ostatku tijela da bude zaboravljeno, o predstavi Personne kaže Schad.

Predstava CORESONANCES predstavlja putovanje u prostore rezonantnosti materijala, kroz slušno i vizualno u osjetno, a nastala je u suradnji koreografkinje Anje Bornšek i pjesnikinje OR poiesis kroz istraživanje percepcije zvuka. Ostati u ritmu prijelaza, kliziti u formu i istovremeno rastapati oblikovano, dok zvuk i tijela inzistiraju na iskustvu i bliskosti. Kamenje je, poput vode, nositelj sjećanja, materijalnog pamćenja. Maksimalan broj posjetitelja po predstavi je 10, a izvode je Anja Bornšek i OR poiesis.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: nina durdevic

FANTASTIČNE VRSTE nova je predstava koreografkinje Ane Kreitmeyer i Studija za suvremeni ples. Fantastične vrste došle su u prostor koji im izvorno ne pripada i od njega pokušavaju graditi potencijalno novo stanište. One su jedan organizam i mnogo njih odjednom, njihovo krilo seli se cijelim zajedničkim tijelom koje ne leti, hodaju kozjom nogom s kandžom lešinara, nemaju glavu na mjestu glave nego negdje drugdje, a već u drugi čas imaju dvije i šest glava, mogu istovremeno biti i mrav i lav, može ga biti samo pola, može se lijepiti za druga tijela, povremeno je kamen, a povremeno ga uopće nema. Ana Kreitmeyer u suradnji sa Studijem za suvremeni ples stvara vječno promjenjiv okoliš. Predstavu izvode: Branko Banković, Dina Ekštajn, Ida Jolić, Ana Mrak, Martina Tomić i Ana Vnučec.

Dance Inn osnovan je prije pet godina godine, a ovisno o temi koju propituje, uključuje različite umjetnike, umjetničke kolektive, institucije i prostore kako bi u kratkom vremenu obuhvatio širu kulturnu zajednicu. Kroz plesne radionice, prezentacije predstava i projekata, debate, susrete i evente, festival za cilj ima istraživati nove načine prezentacije umjetničkih radova, poticanje umrežavanja s lokalnom i međunarodnom zajednicom te poticanje umjetničke kreacije, razmjene znanja i iskustva te intenziviranje suradnje umjetnika. U protekle četiri sezone Dance INN je kroz suradnju s Teatrom ITD, KNAP-om, Akademijom dramske umjetnosti, LADO-m, LAUBOM, Tehničkim muzejem ispitivao različite mogućnosti i prostore za ples i suvremeno kazalište u Zagrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!