izglasan u jakoj konkurenciji

Poznat je hrvatski kandidat za Oscara, riječ je o filmu Tereza37 Danila Šerbedžije

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 08.10.2021 14:01
  • Objavljeno 08.10.2021 u 13:57
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nikola Predović

U konkurenciji sedam filmova, Tereza37 Danila Šerbedžije odabrana je za hrvatskog kandidata za 94. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine bira dugometražni film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film.

Petnaest članova Komisije HDFD-a, u četvrtak 7. listopada tajnim je glasovanjem u 2. krugu natpolovičnom većinom odlučilo da će film Tereza37 redatelja Danila Šerbedžije, producentske kuće Focus Media, biti predstavnik hrvatske kinematografije na 94. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

Tereza37 svjetsku je premijeru imala na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojila šest Zlatnih arena, a međunarodnoj publici prvi put se predstavila na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Film je od tada putovao festivalima diljem svijeta (SAD, Libanon, Švedska, Španjolska, Crna Gora, Srbija, Francuska, Italija...) na kojima je mahom osvajao priznanja i nagrade, od kojih je posljednja ona za najbolji scenarij (Lana Barić) na Filmskom festivalu u Otrantu. Redatelj Danilo Šerbedžija je za Terezu37 osvojio i godišnju nacionalnu Nagradu Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti.

Trailer za film Danila Šerbedžija

Izvor: Društvene mreže / Autor: Danilo Šerbedžija

Film prati 37-godišnju Terezu koja živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Uloge tumače Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan. Film je producirala Irena Marković (Focus Media), a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Zagreba i Grada Splita.

Komisija HDFD-a ove godine odlučivala je između sedam prijavljenih filmova, a oni su:

A bili smo vam dobri (Branko Schmidt, produkcija Telefilm)

Ljubav oko svijeta (Anđela Rostuhar, Davor Rostuhar, produkcija KEK)

Murina (Antoneta Alamat Kusijanović, produkcija Antitalent, RT Features)

Plavi cvijet (Zrinko Ogresta, produkcija Interfilm)

Tereza37 (Danilo Šerbedžija, produkcija Focus Media)

Zbornica (Sonja Tarokić, produkcija Kinorama)

Zora (Dalibor Matanić, produkcija Kinorama)

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!