26. I 27. KOLOVOZA

Hit predstava Tene Štivičić 'Tri zime' stiže na Mali Brijun

23.08.2016 u 11:46

Bionic
Reading

Nakon londonske praizvedbe u prestižnome londonskom Nacionalnom kazalištu i značajnih svjetskih kazališnih nagrada, drama Tene Štivičić Tri zime koja je premijerno izvedena u zagrebačkom HNK potkraj travnja 2016. stiže u tvrđavu Minor na Malom Brijunu 26. i 27 kolovoza čime će kazalište Ulysses zapečatiti ovosezonski kazališni program na scenama Malog i Velikog Brijuna.

Riječ je o drami nagrađivane spisateljice Tene Štivičić koja je nominirana za prestižnu nagradu Olivier, a potom i nagrađena Susan Smith Blackburn Prize, čime je Štivić nedvojbeno dokazala da se profilirala u najuspješniju hrvatsku dramatičarku današnjice.

U zimi 1945. godine majka i kći s mužem i tek rođenom djevojčicom po partijskome ključu useljavaju u vilu endehaškoga emigranta. Kuća je naizgled prazna, ali ipak krije jednu preostalu stanarku i majčinu staru poznanicu. U zimi 1990. godine obitelj Kos okuplja se u istoj kući na karminama. Vrijeme je uoči Domovinskoga rata, nova država je još u povojima. Nekadašnje podjele i stare polemike ponovno izlaze na površinu, dok s novim naraštajima izviru nova pitanja. U zimi 2011. godine u kući se priprema vjenčanje i obitelj Kos je ponovno na okupu. U osvit ulaska u Europsku uniju zatvaraju se neka obiteljska poglavlja i prekidaju duge šutnje dok novi moćnici vođeni samo ideologijom kapitala kroje sudbinu kuće u kojoj se i dalje talože godine i sjećanja…

Tena Štivičić je hrabro predstavila prijelomne trenutke svoje osobne i hrvatske povijesti. Drama je s velikim uspjehom praizvedena u Londonu, u New Yorku je osvojila uglednu nagradu Susan Smith Blackburn Prize, dok je izvedbom u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu u režiji Ivice Buljana, doživjela nepodijeljeno oduševljenje, postavši pravim hitom.

Koncertom Priča o ljubavi Giorgia Suriana i novih pjevačkih zvijezda kazalište Ulysses zatvorit će 28. kolovoza 16. sezonu na scenama Velikog i Malog Brijuna. Koncert će se održati u Etnografskom muzeju na Velikom Brijunu, a brod iz Fažane polazi u 20 sati.