LJETNA TURNEJA

Histrioni i ove godine plove duž jadranske obale

27.07.2020 u 14:59

Bionic
Reading

Glumačka družina Histrion i ove će godine na ljetnoj tureniji posjetiti niz mjesta duž jadranske obale, otoka i priobalja, a izvodit će predstavu najizvođenijeg hrvatskog dramskog pisca Mire Gavrana "Tajkuni" u režiji Zorana Mužića

Turneja traje do 8. kolovoza, a "Tajkune" će moći pogledati publika u Peračkom Blatu (27. srpnja), Stonu (29. srpnja), Blatu (30. srpnja) i Vignju (31.srpnja). Slijede Sveta Nedjelja na Hvaru (1. kolovoza), Komiža (2. kolovoza), Milna na Braču (3. kolovoza), Gata (4. kolovoza), Lovreć (5. kolovoza), Drniš (6. kolovoza), Skradin (7. kolovoza) i Šibenik (8. kolovoza).

Krajem kolovoza "Tajkune" će moći pogledati i publika u Novom Vinodolskom (22. kolovoza) te u Novalji (23. kolovoza).

U komediji koja komentira grabež i pohlepu, ismijava ljudske mane te kritički preispituje poduzetničke navike našeg doba, glume Ana Marija Percaić, Hrvoje Klobučar, Franka Klarić i Zlatko Ožbolt.

Histrioni su prvi put u ljetnu turneju brodom krenuli prije 45 godina, odnosno 11. srpnja 1975., a prvu predstavu na turneji odigrali su u Valunu na otoku Cresu.

"Prije svega zato što smo kazalište htjeli približiti svojim sunarodnjacima izvan kazališnih središta, u malim mjestima, u kojima, poput Valuna, drijema hrvatska kulturna povijest. Htjeli smo u njihovim stanovnicima probuditi zanimanje za kazališnu umjetnost, za kulturu kao obilježje hrvatskog duha, za hrvatske pisce, klasike i suvremene, za glumce, slikare, glazbenike", napisao je tim povodom Zlatko Vitez dodavši da su ostvarujući ideju o putujućem kazalištu, ostvarivali ne samo zajedništvo kazalištaraca nego i zajedništvo s publikom.