LICC AWARD

Heleni Bulaja Madunić dodijeljeno još jedno priznanje za izložbu 'Nikola Tesla - Mind form the Future'

19.02.2020 u 19:03

Bionic
Reading

Hrvatska redateljica i umjetnica Helena Bulaja Madunić dobitnica je posebnoga priznanja London International Creative Competition (LICC) Award u kategoriji filma i videa za središnju instalaciju na autorskoj izložbi 'Nikola Tesla - Mind form the Future' a za tu je izložbu već primila više prestižnih priznanja

Riječ je o priznanju za inovativnu filmsku fresku 'Mehaničke Figure _Inspirirani Teslom' koja je, kao jedinstveni, pionirski, inovativni pripovjedno-filmski format, nakon 11 godina stvaranja, prvi put izložena u Zagrebu u Meštrovićevu paviljonu kao centralna instalacija autorske izložbe Helene Bulaja Madunić 'Nikola Tesla - Mind form the Future'.

Helena Bulaja Madunić je u Londonu za spomenuti projekt ušla i u utrku za prestižnu nagradu "Umjetnik godine", priopćila je PR služba umjetnice.

Izložba 'Nikola Tesla - Mind form the Future' održana je u Zagrebu i Budimpešti u razdoblju od 2017. do 2019. a posjetilo ju je više od 150.000 ljudi, uz potporu svih krovnih hrvatskih institucija i sponzorstvo tehnoloških i medijskih tvrtki koje djeluju u Republici Hrvatskoj.

Izložbi 'Nikola Tesla - Mind form the Future' više inozemnih priznanja

Uz ovo najnovije priznanje autorici, izložba 'Nikola Tesla - Mind form the Future' proglašena je i jednom od deset najboljih izložaba u Budimpešti 2019., prošle godine u New Yorku pripala joj je i 'Tesla Spirit Award', a osvojila je i srebrnu medalju za najbolje kulturno događanje u istočnoj Europi u Moskvi 2018. te je, istaknuto je, jedan od najvažnijih projekata hrvatske suvremene umjetnosti i kulture u međunarodnim okvirima.

LICC Award prestižno je pak priznanje na području ljudske kreativnosti, dodjeljuje se 14. godinu za redom autorima projekta koji u sebi sadrže inovativne i još neviđene kreacije.

Dosadašnji pobjednici su vrhunski umjetnici, arhitekti, dizajneri, ilustratori, fotografi, modni, grafički i web dizajneri iz cijeloga svijeta, među kojima su i fotograf Todd Bradley, koji je 2017. nagrađen za svoju slavnu seriju fotografija 'The State of America', milanski arhitekt Peter Pichler nagrađen 2018. za jedinstveni koncept 'Tree House' - projekt samoodrživoga stanovanja u planinskim i šumskim krajevima Dolomita.

Jedan od članova ovogodišnjega žirija je i Laurence Gartel, 'otac' digitalne umjetnosti koji je karijeru počeo suradnjom s Nam June Paikom, podučavao je Andyja Warhola kako koristiti računala i bio je prijatelj s gotovo svim legendama Punk scene New Yorka, radeći digitalnu umjetnost i prije nego su računala postala široko dostupna. Uz iznimnu karijeru i brojne pionirske uratke i u umjetnosti i dizajnu, a bio je i službeni umjetnik 57. Grammyja.

Članovi žirija su i Xavier Hufkens, jedan od vodećih europskih galerista suvremene umjetnosti i jedan od članova selekcijskog odbora Art Basela, Hossein Farmani, osnivač i predsjednik LICC-a, iznimno cijenjen kreativni direktor, galerist, kustos izložbi i filantrop koji je, uz LICC, osnivač i predsjednik više prestižnih nagrada, kao što su Lucie Awards u New Yorku, International Design Awards, International Photography Awards, Paris Photo Prize, London Creative Awards, te neprofitne udruge Focus on AIDS i Farmani Galerije.